Aalto-1

Tänään on osa Aalto-1 tiimistä Tartossa vaihtamassa kokemuksia virolaisen sateliittitiimin kanssa.

Aalto-1 talviseminaari

Vuosi 2011 alkoi satelliittitiimille kiireisenä. Tammikuun viimeisenä viikkona pidetään kaksi konferenssia joissa myös tiimimme esittelee tuloksiaan. Roomassa pidetään "1st IAA Conference on University Satellite Missions and CubeSat Workshop" joka on yliopistosatelliiteille vuoden tärkein tapahtuma. Aalto-1 on edustettuna kahdella konferenssijutulla:

  • Aalto-1: Multi-Payload, Remote Sensing Nanosatellite Mission, Jaan Praks, Antti Kestilä, Maria Komu, Zainab Saleem, Jaakko Jussila, Anssi Hakkarainen, Antti Näsilä, Mikko Lankinen, Karim Amzil, Martti Hallikainen
  • Miniature Imaging Spectrometer for Aalto-1 Nanosatellite, Antti Näsilä, Heikki Saari, Jarkko Antila, Antti Kestilä, Jaan Praks, Martti Hallikainen

Ensimmäinen listalla esitetään myös posterina workshopissa.
Samalla viikolla on pedagogiikan konferenssi "University teaching as a scholarship" Tartossa. Myös siellä on Aalto-1 tiimin edustus paikalla esittämässä työtä

  • Enhancing interdisciplinarity in space technology education, Kirsti Keltikangas, Keijo Nikoskinen, Jaan Praks

Samalla viikolla Aalto-1 esiintyy myös EESTEC:in opiskelija-workshopissa "Star Works".


Satelliittiprojektin opiskelijatiimi järjestää 17 tammikuuta seminaarin missä käydään läpi syksyn saavutukset ja kevään suunnitelmat. Seminaari on englanniksi.
Kaikilla kiinnostuneilla on vapaa pääsy seminaariin.

Time: 17.1.2011, 9:30-15:30
Place: Aalto University, Otakaari 5 A, Espoo, Auditorium S4

Program

09:30 - Coffe

10:00 - Seminar opening
10:05 - Project overview, Jaan Praks
10:25 - Aalto-1 System Design, Zainab Saleem
10:45 - Aalto-1 Science Mission, Anssi Hakkarainen
11:05 - Imaging Spectrometer, Antti Näsilä
11:25 - Electrostatic Plasma Brake, Mikko Lankinen, Karim Amzil
11:45 - On Board Data Handling System, Jaakko Jussila, Rafal Modrzewski

12:05 - Lunch break

13:00 – Aalto-1 software design, Adrian Yanes
13:20 - Eelectrical Power System, Timo Nikkanen
13:40 - Mechanical Structure, Juval Cohen
14:00 - Radio Link, Sathya Venkatasubramanian
14:20 - Ground Station, Teemu Niemi
14:40 - Product Assurance Plan, Maria Komu
15:00 - Development Plan for spring, Juha Ehrstedt
15:20 - Discussion
16:00 - End of the Seminar

Tasavallan presidentti Tarja Halonen jakoi torstai-iltana 11.11.2010 Helsingissä Kalastajatorpalla pidetyssä juhlagaalassa Suomen laatupalkinnot ja Vuoden laatuinnovaatio-palkinnot eri sarjojen voittajille. Sarjassa Potentiaaliset innovaatiot voitti palkinnon Ilmatieteen laitos sähköpujre keksinnöllä. Samaan keksintöön perustuu myös Aalto-1 satelliitin plasmajarru -laite. 
Palkinnon otti vastaan sähköpurjeen keksijä Pekka Janhunen.

Aalto-1 tiimi onnittelee!

Lue Laatukeskuksen tiedote ja katso kuvia .

Aalto-yliopisto julkaisi tänään lehdistötiedotteen opiskelijasatelliitista sekä uutisen verkkosivuillaan . Näin Aalto-1 on esiintynyt tänään uutisissa monessa uutisportaalissa. Uutisen ovat julkaisseet muun muassa YLE ja Helsingin Sanomat .

Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun digitalisoitumisen ja energiateknologian tutkimusohjelma -- Multidisciplinary Institute of Digitalisation and Energy (MIDE) on ottanut Aalto-1 projektin oman katon alle. Ohjelma turvaa projektille myös perusrahoituksen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. 

Opiskelijasatelliitti Aalto-1 ja sen hyötykuorma aurinkopurje esiteltiin perusteellisesti 28.9.2010 YLE Teema kanavan Prisma Studio ohjelmassa. Aurinkoaiheisessa ohjelmassa tutustuttiin Aalto-1 satelliitin suunnitelmiin, käytiin katsomassa miten aurinkopurjeen rakentaminen Helsingin yliopistolla etenee, keskusteltiin aurinkopurjeen keksijän Pekka Janhusen kanssa ja käsiteltiin muita aurinkoon liittyviä aiheita.

Katso ohjelma YLE Areenalla:

Opiskelijasatelliitti Aalto-1 on päässyt valtakunnan mediaan. Perjantaina 17.9.2010 lähetetyssä YLE TV1 "Puoli seitsemän" ohjelmassa esiintyi Aalto-1 tiimi. Tiimin asiantuntijat ovat olleet mukana kehittämässä myös Finnautti sarjaa jonka avausjakso oli sunnuntaina 19.9.2010 klo 18.15 YLE TV1.

http://www.youtube.com/watch?v=8m0M_v2SJKg  

Lukuvuoden luennot lähtee rytinällä käyntiin tänään maanantaina 6.9. ja samoin käynnistyvät avaruustekniikan kurssit. Syksyn ohjelmassa on

Avaruustekniikan erikoistyön alla lähtee käyntiin ryhmätyö ja mahdollisesti myös useita yksittäisiä töitä. Ensimmäinen kokous keskiviikkona 15.9 klo 14:15 kokoushuoneessa C229b. Lisäksi käynnistyy satelliitin aiheisia erikoistöitä myös muissa laitoksissa.
Tervetuloa mukaan!


Opiskelijastalliitin taustalla on monta laitosta, yliopistoa ja yritystä. Maanantaina tavattiin Otaniemessä ja käytiin läpi syksyn suunnitelmia.

Latviassa Ventspilsin yliopistossa järjestettiin 8.-14.8. nanosatelliitteja käsittelevä kesäkoulu. Tapahtuman taustalla olivat paikallisen yliopiston satelliittiryhmä ja Tarton yliopisto. Kesäkoulu keräsi kiinnostuneita opiskelijoita Latviasta, Liettuasta, Virosta sekä Suomesta. Suomen joukkueen muodostivat kolme nanosatelliittitiimiin kuuluvaa opiskelijaa sekä avarustekniikan assistentti Jaan Praksin joka esitteli Aalto-1 -satelliittia osana kesäkoulun ohjelmaa.

Järjestäjät olivat onnistuneet mahduttamaan vaikuttavan ohjelman viikon aikatauluun. Ohjelmaan kuului mm. David Evansin (ESA) pitämä erittäin kiinnostava luento linkki-budjeteista, tietoliikennebudjeteista ja ylipäänsä kaikesta mitä satelliitin maa-aseman pyörittämiseen tarvitaan. Harva osasi aavistaa mitä 30 metrisen lautasantennin jäänpoistoon vaaditaan... Lisäksi viikon aikana nähtiin lukemattomia erilaisia ohjelmistoja, hallintajärjestelmiä, radioita sekä piirilevyjä. Osallistujien keskuudessa vallitsi kuitenkin vahva yksimielisyys siitä että parasta antia kurssilla oli tutustuminen toisiin satelliittiprojekteihin ja niissä toimiviin ihmisiin. Jo kurssin aikana tuli selväksi ettei tällaista tapahtumaa kannata jättää vain yhteen kertaan vaan kesäkoulu järjestettäisiin uudestaan vuoden kuluttua.

NASA:n astronautti Timothy L. Kopra vieraili 21.7 Aalto-yliopsitossa ja tapasi muun muassa opiskelijasatelliittitiimin. Aalto-yliopiston vierailun jälkeen astronautti antoi yleisöluennon tiedekeskus Heurekassa. Tapaamisesta tarkemmin voi luke TKK:n uutisista .

Satelliittitiimi sai kutsun Latviassa Ventspilsissa pidettävään kesäkouluun. Paikalla on Latvian, Tanskan, Viron, Ruotsin ja Suomen piensatelliittien rakentajat ja opiskelijat sekä ESA:n ja avaruusteollisuuden edustajat.