Child pages
 • Esimerkkejä wikin käytöstä
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

   

Esimerkkejä wikin ja wiki markupin käytöstä

Jos olet keksinyt mielestäsi hyvän tavan käyttää wikiä, kerro se toki meille muillekin. Tee lyhyt käyttöesimerkki tämän sivun kommentiksi!

  Käytä Aalto Wikiä muistioiden kirjoittamiseen

  Voit helposti luoda muistioita Aalto Wikillä. Käytössäsi on paljon perustoimintoja ja lisäosia jotka helpottavat työtäsi, tässä esiteltynä muutama.

  1) Käytä valmista pohjaa

  Helpoin tapa luoda muistio on käyttää valmista pohjaa. Valmiit pohjat ovat sivuja joihin on ennalta luotu tiettyjä toimintoja ja sisältöä. Esimerkiksi memo - pohjassa on valmiit paikat tapaamisen ajankohdalle, osallistujille, tehtäville jne. Voit luoda uuden sivun valmiista pohjasta valitsemalla Add -> Add page from template.

  2) Luo itse

  Confluence yhteistyötykalussa on monia ominaisuuksia jotka tukevat muistioiden kirjoittamista ja ryhmätöiden tekemistä. Voit esimerkiksi luoda tehtävälistoja jotka ilmoittavat muille käyttäjille heidän saamistaan tehtävistä käyttämällä tehtävä listaa (Task List) :

  • Kirjoita tehtävä tähän ja lisää siihen @huomio -henkilölle (@ -merkki ja henkilön nimi) jakaaksesi tehtävän hänelle.
  • Kirjoita toinen tehtävä tähän ja liitä siihen tekijä.
  • jne..

  Voit käyttää myös vanhaa, vähemmän dynaamista Taskilist - lisäosaa (macro). Tasklist -macro mahdollistaa listan editoinnin suoraan sivun katselutilasta ilman ediointia muttei ilmoita tehtävistä henkilöille.

   

  0%

  To Do

  Uudella sivueditorilla on helppo kirjoittaa ja muokata sisältöä nopeasti. Uusi editori pyrkii esittämään sivun muokkausvaiheessakin mahdollisimman sellaisena kuin se lopuksi tulee wikissä näkymään. Näppäinoikotiet kuten Ctrl+b (lihavointi), Ctrl+i (kursivointi), Ctrl +1, 2, 3, 4 (Otsikko kokoa 1, 2, 3 jne..) ja perinteiset näppäinoikotiet Ctrl + s (tallenna), Ctrl + c (kopioi) ja Ctrl + v (liitä) nopeuttavat ja helpottavat sisällön luontia entisestään.


  Eri sivupohjien (Page Layout) kokeileminen saattaa auttaa löytämään itselleen sopivimman muistiopohjan.

  Tehtävät

  Aalto Wikin avulla voit luoda tehtäviä itsellesi (henkilökohtaiset tehtävät) sekä osoittaa tehtäviä muille käyttäjille. Kaikkia tehtäviä hallinnoidaan Ilmoituslaatikosta (oikeassa yläkulmassa käyttäjänimen vieressä oleva linkki). Tähän laatikkoon pääset kaikkialta wikistä. Kun joku toinen käyttäjä mainitsee sinut tekemässään tehtävälistassa siirtyy tehtävä automaattisesti ilmoituslaatikkoosi.

  Voi luoda tehtäviä myös itsellesi. Voit joko luoda henkilökohtaisen tehtävän ilmoituslaatikon Add personal task -kohdasta. Voit myös valita jonkun saamasi ilmoituksen (sivupäivityksen, kommentin jne.) ja lisätä sen tehtäväksi.

  Henkiö

  Henkilökohtaisen tehtävän luominen saadusta ilmoituksesta:

  Tehtävälistan käyttäminen on kuvattu tämän Esimerkki sivun Muistio kohdassa.

  Yhteistyö

  Confluencessa on monia toimintoja jotka tekevät yhteistyön helpommaksi. Kun yhteistyötä aloitetaan on hyvä ensin määritellä tiedon jakamisen ja sisällön luomisen tavat ja säännöt. Tässä joitain työkaluja jotka voivat autta itse yhteistyössä.

  Wiki tilat yhteistyötä varten

  Confluencen käyttöoikeusjärjestelmän avulla wiki tilojen katselu ja muokkausoikeudet on helppo säätää oikeiksi. Voit valita täysin yksityisen, piilotetun wiki tilan. Voit myös luoda tilan joka on näkyvissä ja editoitavissa vain pienelle ryhmälle, tai tilan joka avoin kaikille wikin käyttäjille mutta muokkausoikeudet ovat vain muutamilla käyttäjillä. Myös täysin avoimen wikitilan luominen on mahdollista. Lisätietoja tilan ylläpitämisestä : Pikaopas Aalto Wikiin.

  Voit käyttää tehtävälistoja tai Task-List makroa jakaaksesi tehtäviä ryhmän jäsenille. Lue lisää tehtävistä tämän sivun Tehtävät otsikon alta.

  Dokumenttien jakaminen

   Yheistyötilan kautta erilaisten dokumenttien jakaminen ryhmän kanssa on helppoa. Voit liittää dokumentin tilan tai sivun liitetiedostoksi. Kun tätä tiedostoa sitten muokataan ja ladataan takaisin palveluun samalla nimellä, syntyy palveluun automattinen versiohistoria dokumentista. Halutessasi voit siis palata aiempaan versioon dokumentista.

  Joitakin dokumenttityyppejä voit upottaa sivuun itseensä. Esimerkiksi Office dokumentteja, kuten Powerpointeja voi upottaa suoraan sivulle katsottavaksi. Järjestelä muuttaa tiedoston näyttämisvaiheessa selaimen tukemaan mutoon, alkuperäinen tiedosto säilyy ennallaan. Powerpoint tiedoston upottaminen sivuun onnistuu :

  • Lataa powerpoint tiedosto sivun liitetiedostoksi
  • Sivun muokkaustilassa valitse Insert ja tämän jälkeen Other Macros. Avautuvasta macro selaimesta (macro browser) etsi Powerpoint sanalla
  • Valitse PowerPoint Macro ja varmista että sen asetukset ovat sopivat.  

   

  Muita multimedia tiedostoja voi upottaa sivuille käyttämällä Multimedia macroa. Youtube videoita, twitter syötteitä yms. dynaamista sisältöä voi liittää sivuille käyttämällä Widget Macroa.

   

  Sisällön visualisointi

  Tiedon visualisointi

  Voit käyttää esimerkiksi Aalto Wikistä löytyvää Chart Macroa visualisoidaksesi tietoa. Sivun muokkaustilassa valitse Insert -> Other Macros -> Chart. Voit lukea Char macrosta lisää ohjeista.

  Yllä oleva kaavion "lähde", vasemmalla sivun normaali näkymä, oikealla sivun muokkausnäkymä.

  Alla palkkikaavio :

  ja tässä ylläolevan palkkikaavion "lähde"

  Diagrammien ja miellekarttojen piirtäminen

  Yksinkertaisin tapa luoda diagrammeja, kaavoja ja miellekarttoja Aalto Wikiin on käyttää Gliffy lisäosaa. Gliffy on verkon kautta käytettävä, suoraan Confluencessa toimiva vektorigrafiikka editori jolla voi piirtää monenlaisia kaavioita. Voit lukea lisää Gliffystä sen käyttöoppaasta (englanniksi, Gliffyn kotisivuilla) .

  Aloittaaksesi piirtämisen Gliffyllä voit joko napsauttaa Add -> Gliffy Diagram wiki sivun normaali tilassa, tai Insert -> Gliffy Diagram wiki sivun muokkaustilassa. Tämä käynnistää Gliffy editorin suoraan selaimessa.

  Gliffy Macro Error

  Cannot find a diagram with these parameters:

  • Name: villains

  Ulkoasu

  Aalto Wikissä on muutamia helppoja keinoja muokata wiki sivujesi ulkoasua.

  Helpoin tapa vaikuttaa sivun ulkoasuun on käyttää muokkaustilasta löydettäviä valmiita ulkoasumuotoja :

  Tämän lisäksi lisäosista (macroista) löytyy perusasemointia auttavat Section ja Column -macrot.

  Näiden perustoimintojen lisäksi voit käyttää myös monipuolisempia ulkokasumakroja kuten Card ja Cloak.

  Card -makro on periaatteessa se mitä näet tällä sivulla. Sivun sisällön voi "piilottaa" kortteihin joita näytetään kun käyttäjä napsauttaa kortin nimeä. (Eli tämäkin sivu on vain yksi sivu jossa on paljon tietoja josta vain osaa näytetään kerrallaan)

  Cloak antaa sinun piilottaa kaiken sivun tiedon ennenkuin sivun sisältöosaa vastaavaa nappia napsautetaan. Sisältö voi olla minkälaista tahansa.

  Edistyneemmät tilaylläpitäjät voivat myös muokata tilansa CSS - koodia tilan hallinnasta (Space Admin)

   

   

  • No labels