Aluksi tärkein:
- Toimintamme ensimmäinen uutinen aaltolaisille piti julkaista keväällä 2015. Siitä on jo kauan, joten ensimmäisen tiedotteen voisi muokata yhdessä, aihio tässä alla. Julkaisu syksyllä 2023?
OHJE
Tämä on wiki, joten muokkaa tekstiä suoraan aihioon!
Saavutettavuuden toimeenpano Aallossa - Accessibility bulletin 1/2023
Aalto-yliopiston provosti nimitti 1.5.2021 alkaen saavutettavuus-koordinointityöryhmän. Elo-lokakuussa 2021 päivitettiin saavutettavuuden toimenpanosuunnitelma vuosille 2022-2024 ja sen toteuttaminen alkoi 1.1.2022. Moni muukin saavutettavuuteen liittyvä asia etenee kiitettävästi.
Aalto-yliopiston saavutettavuuden yhteisöverkosto AccANet (Accessible Aalto Networkers) tukee kouluja ja yksiköitä saavutettavan ja yhdenvertaisen ympäristön toteuttamisessa. AccaNetin toimintaa koordinoi saavutettavuus-koordinointityöryhmä, joka puheenjohtaja on Sari Dhima . Kaikki kiinnostuneet aaltolaiset voivat osallistua AccANet-toimintaan. AccaNetin toimijat 18.1.2023 ovat nähtävissä AccA-wikissä: AccaNet - Accessible Aalto Network for collaboration
Verkoston tuloksia ja suunnitelmia:
- ...
- ...
- ....
Lisätietoja saavutettavuustyöstä:
Wiki: https://wiki.aalto.fi/display/ACCA/Home
(Historiaa alla, ei uutiskirjeeseen)
KOKOUSMUISTIO 10.6.2013
UUTTA: päivitetty 16.8.2013, 13.1.2014 sekä 15.1.2014:
Pidimme 10.6.2013 kokouksen, jossa läsnä olivat Annika Artimo, Sakari Heikkilä, Heli Heinola, Eeva Lyytikäinen, Ritva Laaksovirta ja Antti Raike. Kokousta ennen sekä Martti Raevaara että Eveliina Olsson olivat hyväksyneet Aalto.fi -sivustolle tulevan uuden "Diversity and accessibility" -sivun sijoituspaikan Strategy-sivun alasivuksi.
Kokouksessa sovittiin, että saavutettavuus sijoitetaan Aalto (Annika Artimo päivittää), Into (Heli Heinola päivittää), Inside ja wiki (Antti Raike päivittää) -sivuille seuraavasti:
Aalto.fi -> Valmis/done!
About
Strategy
http://www.aalto.fi/en/about/strategy/
Language guidelines, http://www.aalto.fi/en/about/strategy/language_guidelines/
Accessibility (uusi sivu Strategy-sivun alasivuksi, ping Annika Artimo). Sivun tekstiksi 3-5 virkettä moninaisuudesta ja saavutettavuudesta:
http://www.aalto.fi/fi/about/strategy/accessibility/
Saavutettava yliopisto
Opetus ja tutkimus kehittyvät parhaiten yhteisössä, jossa saavutettavuus on huomioitu.
Aalto-yliopisto on monikulttuurinen opiskelu- ja työyhteisö. Yliopisto kansainvälistyy nopeasti. Esimerkiksi uusista professoreista jo kolmannes tulee Suomen rajojen ulkopuolelta.
Yliopisto on monikasvoinen: se muodostuu eri kulttuureista tulevista ihmistä, joiden sosiaaliset lähtökohdat, uskonnollinen tausta ja koulutus ovat keskenään erilaisia. Aalto-yliopistossa uskomme, että opetus ja tutkimus kehittyvät parhaiten monikasvoisessa, saavutettavassa ja luovassa yhteisössä, joka pyrkii aktiivisesti parantamaan keskinäistä kommunikointia ja yhteistyötä kaikilla kampuksilla.
Saavutettava toimintakulttuuri toteutetaan Aalto-yliopistossa seuraavien periaatteiden avulla:
- Saavutettavuutta kehitetään ennakoivasti
- Yhdenvertaisuutta edistetään kaikessa toiminnassa
- Yhteisön jäseniä kannustetaan raportoimaan havaitsemistaan esteistä ja ehdottamaan muutoksia toimintatapoihin
- Myönteisiä asenteita vahvistetaan ja osaamista lisätään avoimella keskustelulla
- Toiminnassa sovelletaan kestävän kehityksen periaatteita
Following services are available for all Aalto people (sivun linkit):
- linkki-1 yleiselle saavutettavuus-sivulle (avoin ja julkinen wiki-sivu), josta koulut voivat hakea ajantasaisimman tiedon: Accessible Aalto
- linkki-2 Into-portaalin "diversity and accessibility" -sivulle (ks. alla), https://into.aalto.fi/display/enaalto/About+Aalto+University
- linkki-3 Inside-sivuston "muita toimintaa ohjaavia periaatteita" -sivulle (ks. alla), https://inside.aalto.fi/display/aallosta/Muita+toimintaa+ohjaavia+periaatteita
- linkki-4 IT-palveluiden sivulle, jonka kautta löytää tiedot salasanoista yms yleisestä, Anne Sunikka
- linkki-5 Kampus- ja tilapalveluiden sivulle, jossa tiedot kampukselle tulijoille, Pauliina Skyttä
Into -> Valmis/done!
About Aalto
https://into.aalto.fi/display/enaalto/Homepage
About Aalto University
https://into.aalto.fi/display/enaalto/About+Aalto+University
PING Heli Heinola, tekstit VALMIITA (suomi, english, svenska)
(suomeksi)
https://into.aalto.fi/display/fiaalto/Moninaisuus+ja+saavutettavuus
Moninaisuus ja saavutettavuus
Aalto-yliopiston saavutettavat palvelut tukevat jokaista opiskelijaa opintojen aloittamisesta valmistumiseen saakka. Aalto-yliopiston kampuksilla moninaisuus ilmenee kuuden koulumme opinnoissa, opiskelijajärjestöjen toiminnassa ja asuntoloissa. Aalto-yhteisö toimii yhteisissä tiloissa, jotka mahdollistavat kaikkien opiskelijoiden tavoitteiden toteutumisen. Seuraavat palvelut on tarkoitettu kaikille Aallon opiskelijoille:
https://into.aalto.fi/display/enaalto/Diversity+and+accessibility
Diversity and accessibility, uusi sivu linkkeineen (ping Heli Heinola)
Linkki https://into.aalto.fi/display/enopintopsykologi/Diverse+learners
(på svenska)
https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=14651000
Mångfald och tillgänglighet
Tillgänglighetstjänsterna vid Aalto-universitetet finns till för att stöda varje studerande från det studierna inleds till utexamineringen. Vid Aalto-universitetet tas mångfalden i betraktande vid alla våra sex högskolor, i studierna och i verksamheten i studentföreningar, i studielivet på campus och i boendet. Gemenskapen inom Aalto-universitetet gör det möjligt för varje studerande att nå sina mål.
Följande tjänster är avsedda för alla Aalto-studerande:
Linkki https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=13402794
Inside (huom! Englanninkieliset sivut eivät täysin vastaa suomenkielisiä - päivitettävä!):
(ping Hanna Korhonen -> Eveliina Olsson)
Inside: Aallosta
https://inside.aalto.fi/display/aallosta/Etusivu
Yliopiston ohjaus ja päätöksenteko
https://inside.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=27036341
Muita toimintaa ohjaavia periaatteita
https://inside.aalto.fi/display/aallosta/Muita+toimintaa+ohjaavia+periaatteita
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma
https://inside.aalto.fi/display/aallosta/Yhdenvertaisuus-+ja+tasa-arvosuunnitelma
Moninaisuus ja saavutettavuus, uusi sivu linkkeineen, Hanna Korhonen -> Eveliina Olsson (Elokuun Marraskuun lopulla 2013 Tammikuussa 2014)
Aalto-yliopiston toiminnan yhdenvertaisuuteen liittyviä ohjaavia periaatteita ovat moninaisuus ja saavutettavuus. Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että opetus, tutkimus ja niitä tukevat palvelut ovat helposti lähestyttäviä ja käytettäviä yksilöiden moninaisista ominaisuuksista riippumatta. Saavutettava toimintaympäristö on inklusiivinen eli toimintamme edistää kaikkien aaltolaisten vuorovaikutusta, oppimista, tutkimusta ja muuta työntekoa. Saavutettavuustyön avulla Aalto-yliopisto luo tutkimukselle ja opetukselle sekä akateemiselle johtamiselle laadukkaat, esteettömät ja tehokkaat palvelut ja niitä tukevat järjestelmät (Aalto-yliopiston strategia).
Tähän linkki saavutettavan oppimisen toimeenpanosuunnitelmaan (suomi, ruotsi, englanti) ja ACCA wikiin eli Accessible Aalto
Vanhaa (arkistoitua tietoa keväältä 2013):
Aallon saavutettavuustyön viestintä organisoidaan tehokkaammaksi ja selvemmäksi. Saavutettavuus on toimintamme periaate, joka kattaa *kaikki*, myös vierailijat, yhteistyökumppanit, avoimen opiskelijat jne.
Kokousta 10.6.2013 edeltäneet kysymykset, joihin on vastauksia kommenteissa:
Kysymys 1: Onko tähän ratkaisua? Onko jokin sisällönhalllintajärjestämä (CMS) tulossa tai olemassa, jonka kautta julkaiseminen onnistuisi molemmissa introissa?
Kysymys 2: Missä saavutettavuus-aineiston tulisi mielestäsi olla? RATKAISTU!
Wiki-sivusto vai- Aalto-sivu! (avoin kaikille näkyvä sivusto osoitteen www.aalto.fi takana on todettu parhaaksi ratkaisuksi)
Kysymys 3: Missä muodossa ohjeet ja viralliset asiakirjat pitäisi julkaista? Ehdotus: ensimmäinen vaihtoehto html ja kakkosvaihtoehto (ei koskaan ainut!) MS wordin doc (ei docx) formaatti. PDF jätetään vain printattavalle aineistolle.
12 Comments
Lauri Saarinen
K1: ei ole tietääkseni tulossa.
K2: aalto.fi -sivusto
K3: Mihin tarvitaan MS Word -muotoa?
Kohta 3: tulisiko mukana olla myös "ja MS Powerpoint -diojen" ?
Antti Raike
Tapio Haanperä kertoi STVY-kokouksessa, että MS wordin doc on *aina* parempi ja saavutettavampi näkövammaisille kuin PDF. Pyysin Tapiota selvittämään tämä vielä tarkemmin jatkotoimia varten.
Lauri Saarinen
Hyvä olisi tietää myös "kuinka paljon parempi?". Kysyn siksi, että toisaalta esim. oppimateriaalien saatavuuteen vaikuttaa se, edellytetäänkö oppimisympäristöjen käytössä Word-ohjelmiston tai Word-lukijan asentamista opiskelijan/käyttäjän koneelle. PDF on de facto -julkaisustandardina niin yleisesti käytössä.
Anne Sunikka
Hei, mikäli sivusto on aalto.fi:n alla omana saavutettavuussivustonaan, päivittäjät tarvitsevat oikeudet ja koulutuksen Midgardin cms:ään. Kannattaa keskustella viestinnän kanssa, miten hoidetaan...
Anne
Antti Raike
Tässä pitää neuvotella laajemmin myös koulujen ja Into-ylläpidon kanssa, sillä on Insidessa ja Intossa muitakin "yleissivistäviä" sivuja tarpeettomasti piilossa.
Antti Raike
Anne, otamme asian esille 10.6.2013 kokouksessa. Viestinnästä mukana Annika Artimo.
Antti Raike
Aiheeseen liittyvä kokous pidetään maanantaina 10.6.2013 klo 13-15 Lämppärillä. Mukana ainakin Heli Heinola, Minna Nevala, Annika Artimo ja minä. Tervetuloa mukaan, jos aikataulusi sallii! Ilmoittautuminen minulle ensi viikon (3.-7.6.2013) aikana.
Anne Sunikka
Kysymyksiin.
Ehdottaisin sivuksi, jonne saavutettavuuteen liittyvät sisällöt kerätään, aalto.wikiä. Uutiset siitä, että jotakin uutta on lisätty sivustolle, pitäisi päivittää erikseen Intoon ja Insideen.
3. Ohjeistus kannattaa olla html:nä. Doc on jo hiukan vanhentunut ja Aalto työasemissa on doxc käytössä.
Oletko tarkastanut Tapiolta, onko validointityökalulla tuotetut pdf:t yhtään helpompia kuin ns. tavalliset pdf:t? Suurin erohan on siinä, että saavutettavuustyökalu muistuttaa otsikoiden ja alt-tekstien merkitsemisestä.
Ehdottamasi sisältö ensimmäiseksi uutiseksi vaikuttaa hyvältä. Viestinnän ammattilaiset osaavat varmaan muokata tekstiä myyvempään muotoon, mikäli tarpeen.
Antti Raike
10.6.2013 viestintäkokouksen jälkeen Sakari Heikkilä kommentoi/ehdotti oheista tekstiä:
Saavutettavuus
Aalto yliopiston toiminnan yhtenä ohjaavana periaatteena on saavutettavuus. Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että opetus, tutkimus ja niitä tukevat palvelut ovat helposti lähestyttäviä yksilön ominaisuuksista riippumatta. Helppo saavutettavuus ei merkitse saavutettavuutta vain vammaisten tai toimintaesteisten näkökulmasta, vaan kaikkien näkökulmasta. Aalto-yliopiston tavoitteena on luoda tutkimukselle ja opetukselle sekä akateemiselle johtamiselle laadukkaat, esteettömät ja tehokkaat palvelut ja niitä tukevat järjestelmät (Aalto-yliopiston strategia). (Tähän perään linkki saavutettavan oppimisen toimeenpanosuunnitelmaan ja ACCA wikiin)
Ritva Laaksovirta
Hei - Saavutettavuustiedon perustekstin sijoittamisessa äänestän www.aalto.fi-sivuja. Edelleen en arvaisi etsiä esteettömyysasioita "Strategian" alta, vaikka voihan ne sielläkin mainita. Klikkaisin tod.näk. "Palvelut"-valikkoa. Opiskelijoiden ja henkilökunnan saatavilla on suotavaa olla yksi perusteksti yhdessä paikassa. Sitten jokaisen palvelutoiminnon ym kohdalla pitää kertoa, miten ko. toiminnossa on huomioitu eri tavoin esteelliset henkilöt.
Ilmeisesti olette jo käyneet keskustelun sanastosta eli saavutettavuus/esteettömyys - ilmaisujen välillä. Itse puhuisin edelleen "esteettömyydestä". Käyttäisin sitä otsikoissa ja hakemistoissa. Se on nimittäin alkanut olla jonkun verran tunnettu "nenttien" ja "tavisten" parissa. "Saavutettavuus" on sanana demokraattinen, leimaamaton ja hyvä, mutta jos koulutusten suunnittelijat, vierailujen järjestäjät, vahtimestarit, köksät ja muut yleisönpalvelijat eivät tunnista sitä eivätkä osaa etsiä sen takaa vammaispalveluja ym mitä yritämme saada aikaiseksi, niin ojassa ollaan. Anteeksi karkea kielenkäyttö, yritän olla ennen kaikkea käytännöllinen.
Antti Raike
Antti Raike
Lisäsin ehdotuksen suomenkieliseksi Into-johdannoksi.