Lisäosien ja toimintojen saaminen Aalto Wikiin

Aalto IT rohkaisee Aalto Wikin käyttäjiä keksimään uusia tapoja käyttää wikiä ja löytämään uusia lisäosia (plugin) jotka auttavat heitä wikin käytössä. Uusia lisäosia voi etsiä Atlassianin Kaupasta.

Kaikkien uusien lisäosien täytyy käydä läpi allaoleva arviointi prosessi ennenkuin ne voidaan liittää Aalto Wikiin. Tällä yritetään parantaa palvelun käytettävyyttä ja jatkuvuutta. 

Voit pyytää lisäosia ja toimintoja tämän sivun kommenteissa!

 

1) Käyttö 

Kuka / ketkä tulevat käyttämään uutta toiminnallisuutta, onko käyttäjäryhmä hyvin spesifinen vai laaja? Hyviä lisäosia on paljon mutta kaikkien liittäminen palveluun johtaisi lisäosien ylläpidon liialliseen monimutkaistumiseen sekä mahdollisiin yhteensopivuusongelmiin ja lopulta huonontaisi palvelun käytettävyyttä. Laaja käyttäjäryhmä takaa yleensä sen että toiminnallisuudella voidaan kattaa laajemmat tarpeet. 

2) Maksaako se? 

Confluenceen on olemassa niin maksullisia kuin ilmaisiakin lisäosia. Maksullisten pluginien kanssa joudumme miettimään miten kustannukset katetaan. Toisaalta maksuulliset lisäosat ovat usein hyvin kehittettyjä ja ylläpidettyjä.

Ilmaiset lisäosat voivat olla todella hyviä. Jotku niistä on kehitetty yhteinen toiminnallisuus mielessä ja halusta tehdä hyvä tuote. Toisaalta on myös lisäosia jotka ovat vain yhden kehittäjän kokeiluja, tai suuremman kehittäjäryhmän kehitysversioita lisäosasta. Tämä tarkoittaa että seuraavassa Confluencen ydinpäivityksessä saatamme törmätä tilanteeseen jossa emme saakkaan ilmaista lisäosaa uuteen versioon koska se ei ole yhteensopiva, tai että uusi versio lisäosasta onkin maksullinen.

3) Testaaminen

Jokainen uusi lisäosa joutuu testattavaksi niin voimme olla varmoja sen sopivuudesta tuotantoympäristöön. Riipuen tilanteesta testaamisessa voi mennä muutamasta päivästä useaan viikkoon. Mikäli lisäosa ei läpäise testaamista sitä ei voida liittää tuotantopalveluun. 

4) Elinkaari

Elinkaari tarkoittaa : kuinka kauan voimme jatkaa lisäosan käyttämistä. Confluencen ydin päivittyy tasaisin väliajoin, joten myös lisäosien pitää päivittyä jotta ne voivat toimia yhteensopivasti uuden ytimen kanssa. Ennenkuin mitään lisosaa voidaan liittää Aalto Wikiin sen todennäköinen elinkaari pitää arvioida. Seuraavassa muutama asia joita otamme huomioon arvioidessamme elinkaarta : 

  • Onko lisäosasta versioita aiemmille Confluencen versioille
  • Kuinka usein lisäosaa päivitetään / korjataan
  • Kehittääkö lisäosaa yksittäinen kehittäjä, ryhmä vai yritys.
  • Maksaako lisäosa?
   • Maksullisten lisäosien kehittäjillä on usein hyvä motivaatio päivittää lisäosat ajoissa
  • Lisäosan dokumentaatio

Jokaisen lisäosan kanssa joudumme arvioimaan tilannetta jossa lisäosaa ei voitaisikkaan päivittää uuden Confluence version kanssa yhteensopivaksi. Tämä tarkoittaisi että, pahimmillaan, lisäosalla tehdystä sisällöstä tulisi käyttämätöntä uudessa versiossa. Silti Aalto IT ei voi taata lisäosien jatkuvuutta ja niiden päivitystahtia kriittisten tietoturvapäivitysten tai Confluencen ytimen muuttuessa. 

Tässä esiteltynä muutamia lisäosia. Suosittelmme kokeimaan niitä esim. henkilökohtaisessa työtilassa.
Add-onWhat does it do?Documentation

CustomWare Composition Plugin

Monia makroja sivusisällön ulkoasun muokkaamiseen.
Esimerkiksi Cloak makro jossa voit piilottaa osan sivun sisällöstä ja käyttää linkkiä sen esittämiseen ja Deck -makro joka luo "tabit" jonka avulla voit jaoitella tietoa.
http://wiki.customware.net/repository/display/COMP/Composition+Plugin

Custom Space User Management Plugin

Antaa tilan ylläpitäjälle mahdollisuuden luoda wiki tilaan liitettyjä ryhmiä ja muokata näiden käyttöoikeuksia.

https://github.com/sillycat/confluence-space-user-management

CustomWare Scaffolding

Scaffolding -makro antaa mahdollisuuden luoda pysyviin taulukoihin perustuvia sivuja ja sivupohjia sekä muokattavia lomakkeita. Katso lisää viereisestä videosta.

http://wiki.customware.net/repository/display/SCAF/Scaffolding+Plugin

CustomWare Reporting

Mahdollistaa raportoinnin wikin sisällöstä sekä eritoten hyödyllinen yhdessä Scaffolding makron kanssa. Katso lisää viereisestä videosta.

http://wiki.customware.net/repository/display/REPORT/Reporting+Plugin

Google Calendar Plugin

Luo upotetun näkymän Google kalenteriinhttp://wiki.customware.net/repository/display/AtlassianPlugins/Google+Calendar+Plugin
Gliffy

Luo kaavioita ja miellekuvakarttoja yms. verkkopohjaisessa, wikiin upotetussa editorissa.

LatexEsitä matemaattisia kaavioita wikin kautta.

Latex lisäosa sisältää kaksi makroa, rivin sisäisen makron ja block makron. Rivin sisäinen makro esittää riviin kirjoitetun, latex erottimilla erotetun sisällön kaaviona kuten $<maths>$. Block

https://marketplace.atlassian.com/plugins/com.atlassian.latex.confluence.macro-latex

 

Deck Of Cards (Composition plugin) example:

 

 

14 Comments

 1. Joo'op, olisikohan mahdollista saada kalenteri plug-in, jolla voisi hoidella esim ryhmätyötilan varauksia?

  1. Hei

   Voimme selvittää minkälaisia kalenteri plug-ineja on saatavilla Confluenceen.

   Tiedämme että Confluence Team Calendar ( https://marketplace.atlassian.com/plugins/com.atlassian.confluence.extra.team-calendars ) voisi toimia tässä, mutta se on hinnaltaan niin kallis että joudumme selvittämään onko sille käyttöä  kuinka laajalle yleisölle. Toinen suoraan tietämäni plugin yhdistää Google -kalenterin näkymän Confluenceen, voisiko tätä hyödyntää?

 2. Terve!

  Kiitokset vastauksesta! Tuossa google-kalenterissa lienee valitettavasti muutama käytännön ongelma. Kokeilin sitä upottamalla (embed) sen palvelimelle/webi-sivuille ja vaikka se muuten toimisi hienosti, on sen käyttö ilman googlen tiliä (joka toki suurelta osalta löytyy, muttei kaikilta) aika ongelmallista. Ja koska opiskelijoilla lienee jo tuhat tiliä siellä täällä, en heitä haluaisi pakottaa ottamaan vielä uutta tiliä kurssia varten ja toisaalta, olisi mielestäni ihan asiallista, että varaukseen löytyisi joku Aallon sisäinen järjestelmä.

  Mistä päästäänkin siihen, että ko. assaroimalleni kurssille tätä nettivarausta on mietitty jo pieni ikuisuus ja tiedän tusinan verran muitakin kursseja sähköltä, joissa on toistaiseksi ollut paperinen varauslista; jota opiskelijat vähän ihmettelevät näin vuosituhat huomioiden. Uskoisin että tälle kalenterille voisi siis olla käyttöä myös muilla kursseilla.  Tosin millainen se olisi ja 'missä' on sitten toki se hyvä kysymys. Mielestäni ko. varausjärjestelmä Noppaan upotettuna olisi kaikkein järkevin, muttei varmastikaan helpoin, nopein ja halvin vaihtoehto tässä vaiheessa. Tämä wikisivusto toimisi siis varmaankin hyvänä vaihtoehtona, varsinkin kun täällä voi rajata porukkaa yms.

  Tuo Team Calendar näytti äkkiseltään myös hiukan turhan monimutkaiselta/sekavalta. Kysehän olisi siis puhtaasti siitä, että opiskelijat voivat varailla aikaa laitteistolle ja näkevät esim kotona, milloin laitteistolle on vapaita aikaja. 

  Tässä nyt hiukan tarkennnusta näihin ajatuksiin. Tuo google-kalenteri siis toimii muuten oikein hyvin ja joudumme käyttämään sitä mikäli emme muuta keksi. Mutta kuten sanottu, ehkä olisi sopiva hetki hankkia aallolle jokin tällainen simppeli setti.

  -Tuomo

   

   

   

   

  1. Google kalenterissa on tosiaan tuo tili-ongelma. Yritän selvitellä lisää löytyisikö ongelmaan nopea ja helpompi ratkaisu. Tiedän että ainakin VIPU -tiimi ( Home ) - tutkii kalenterin käyttötilanteita ja varmaan mielellään ottaisivat
   myös teidän käyttötarpeita ylös.  

 3. Moi!

  Päätimme, että teemme kurssityöhömme dokumentoinnin Aalto wikiin ja täytyy myöntää, että olemme erittäin positiivisesti ylättyneitä järjestelmän toimivuuteen ja helpouteen!
  Huomasimme, että yhdelle lisäosalle olisi tarvetta. joten olisiko mahdollista saada käyttöön ImageMap-lisäosa (ImageMap Macro for Confluence)? Tai vaihtoehtoisesti olisiko tiedossa jokin muu vastaava plugari?
  Lisäosan avulla saataisiin luotua interaktiivisempia dokumentteja, kuvia ja sivuja.

  1. Moi

   Hienoa että Aalto Wikistä on hyötyä. Lataan tuon pluginin ensin testiympäristöömme ja tarkistamme ettei se riko ympäristössä mitään, mutta en usko että mitään suurempaa ongelmaa on pluginissa.

   Arvioinnissa kestää muutamia päiviä.

  2. Hei, ImageMap -plugin on nyt asennettu Aalto Wikiin.

   1. Kiitos! Aletaan tutustumaan työkaluun tarkemmin (smile)

 4. Moi,

  Olisiko mahdollista saada käyttöön lisäosa, jonka avulla voi seurata sivujen kävijämääriä? Esim. https://marketplace.atlassian.com/plugins/ch.bitvoodoo.confluence.plugins.viewtracker tai vastaava.

 5. Hei

  On varmastikkin mahdollista. Tarkistamme ensin testiympäristössä ettei plugin riko mitään olemassa olevaa toiminnallisuutta. Huomioittehan että koska plugin on tällä hetkellä
  maksuton, se ei tarkoita etteikö siitä tulevaisuudessa tulisi maksullista. Jos plugin muuttuu maksulliseksi joudumme harkitsemaan sen käyttöä hinnan ja pluginin käytön laajuuden mukaan.

   

  1. Moi,

   Onko tämä asia edennyt johonkin suuntaan?

   1. Hei pahoittelut aivan liian pitkästä vastaus-ajasta. Huomasimme lisäosan testaamisessa muutaman ongelman, ensimmäinen on se että pluginin käyttämiseksi Bitvoodoon järjestelmään pitää tehdä käyttäjätunnus, tämän käyttäjätunnuksen mainos yms. käytöt ovat hieman epäselvät. Plugin myös saattaa aiheuttaa hidastumista isommissa järjestelmissä kuten Aalto Wiki. Tulemme asentamaan pluginin nyt käyttöön, mutta joudumme seuraamaan sen käyttöä hieman normaalia tarkemmin näiden syiden takia. Mikäli plugin joudutaan ottamaan pois käytöstä, voimme yhdessä yrittää löytää korvaavan pluginin toiminnalle.

   2. Hei

    Viewtracker on nyt asennettu.