English Suomeksi

Lisätietoja löydät TrafficSensen usein kysytyt kysymykset -sivulta

Asennus ja kirjautuminen

Asennus

TrafficSense-sovellus on saatavilla Google Play Kaupassa nimellä 'TrafficSense Aalto'. Asenna sovellus seuraamalla sovelluskaupan ohjeita.

Sovelluksen käynnistäminen

Napauta sovelluksen kuvaketta sovellusluettelossa tai aloitusnäytöllä, lue ja hyväksy käyttöehdot ja tietosuojaseloste ja kirjaudu sovellukseen Google-tililläsi. Käynnistyksen yhteydessä sovellus pyytää lupaa sijaintisi käyttämiseen, jota tarvitaan TrafficSense-palvelun toimimiseksi.
Sovelluksen käyttö

Minimitason käyttö

Sinun ei tarvitse tehdä sovelluksella mitään tutkimustietojen keräämiseksi. Liikkumistietosi tallennetaan automaattisesti niin kauan, kun TrafficSense-palvelu on käytössä. Halutessasi voit kuitenkin käyttää myös tässä oppaassa esiteltäviä ominaisuuksia. Voit auttaa tutkimustyötä käyttämällä Edit/Confirm-toimintoa vahvistamalla tunnistetut kulkumuodot matkojesi päätyttyä – tämä parantaa kerätyn liikkumistiedon laatua.

 • Parhaimmat tulokset saadaan kun laitteessasi on käytössä Googlen sijaintitietojen tarkkuus (GPS ja Wi-Fi).
 • TrafficSense voi kerätä liikkumistietoja, vaikka laitteessa ei olisi SIM-korttia. Sovelluksen muiden ominaisuuksien käyttöön tarvitaan verkkoyhteys.
 • Liikkumistietojen keräämiseen ei tarvita aktiivista internet-yhteyttä. TrafficSense-palvelu voi puskuroida liikkumistietoja ja välittää ne palvelimelle kun internet-yhteys on saatavilla (Wi-Fi tai mobiilidata).
 • Palvelu toimii puhelimesi taustalla. Sovellusta ei tarvitse pitää avoinna.
 • Sovelluksen kuvake näkyy laitteesi tilapalkin vasemmassa reunassa ja sekä ilmoitusvalikossa. Kuvake kertoo TrafficSensen tilan jos palvelu ei ole käynnissä (zzz-kuvake) tai tunnistetun kulkumuodon, esim. paikallaan, kävely, pyöräily tai ajoneuvo. Kuvakkeiden ulkoasu voi vaihdella eri laitteiden välillä.


TrafficSense-palvelu on oletuksena aktiivinen ja toimii taustalla. Käyttäjän ei tarvitse käynnistää palvelua erikseen.

Pysäytä tai käynnistä palvelu (Stop Service/Start Service) 

Suosittelemme pitämään TrafficSense-palvelua käynnissä mahdollisimman paljon, jotta se saa paremman kuvan liikkumiskäyttäytymisestä. Jos et halua liikkumistasi tallennettavan, valitse Stop service, jolloin palvelu pysähtyy. Voit käynnistää palvelun uudelleen valitsemalla Start service.

TrafficSensen kuvake poistuu laitteesi tilapalkista kun palvelu on pysäytetty.

Työkalurivi

Aiemmat matkasi

Katsele reittejä, aikoja ja kulkumuotoja

Näet aiemmat matkasi napauttamalla työkalurivin tiekuvaketta. Voit valita aikavälin, jolta haluat näyttää aiemmat matkasi kartalla. Toiminto näyttää kaikkien matkaosuuksien reitit (esim. kävely → bussimatka → kävely). Matkaosuuksien väri ja kuvake ilmaisee liikkumismuodon. Napauttamalla kuvaketta näet kulkumuodon, julkista liikennettä käyttäessä reittinumeron sekä matkaosuuden alkamis- ja loppumisajankohdat.

Huomaa, että reitit saattavat näyttää epätarkoilta tai keskeneräisiltä matkasi aikana palvelimen käsitellessä tietojasi. Julkisen liikenteen matkaosuudet tunnistetaan tunnin sisällä osuuden päättymisestä – sitä ennen ne näkyvät automatkoina.

Muokkaa tai vahvista kulkumuoto (Edit or Confirm Mode of Transport)

Jos haluat vahvistaa tai korjata automaattisesti tunnistetun kulkumuodon, napauta haluamasi matkaosuuden kuvaketta kartalla ja napauta Edit/Confirm-painiketta avataksesi matkaosuuden tiedot. Julkisen liikenteen matkaosuuksien kohdalla voit myös antaa linjanumeron (esim. 550, M2). Mikäli automaattisesti tunnistettu kulkumuoto on oikea, napauta Confirm lähettääksesi palvelimelle vahvistusviestin – tämä auttaa parantamaan automaattisen kulkumuodon tunnistuksen tarkkuutta.

Usein käytetyt kohteet

Näytä aiempien reittiesi perusteella todennäköisimmät matkakohteesi painamalla työkalurivin sijaintikuvaketta. Voit vailta kohteen ja napauttaa Google Maps Reittiohjeet -kuvaketta, jolloin reittihaku valitsemaasi kohteeseen aukeaa Google Mapsissa.  

Liikenneolosuhteet

Näytä ja piilota liikenneolosuhteet kartalla napauttamalla työkalurivin liikennevalokuvaketta. Liikenneolosuhteet näytetään kartalla automaattisesti kun napautat liikennetapaturmaa koskevaa ilmoitusta.

Sovelluksen päävalikko

Liikkumisesi energiatehokkuus (Energy Certificate)

Energy Certificate näyttää liikkumisesi vaikutukset päästöjen ja kestävyyden näkökulmasta. Se näyttää kullakin kulkumuodolla matkustetut kilometrimäärät, matkojesi tuottamat keskimääräiset CO2-päästöt sekä energiatehokkuutesi sijoittumisen muiden TrafficSensen käyttäjien keskuudessa. Voit myös tarkastella energiatehokkuuttasi tietyllä aikavälillä tai jakaa tuloksesi ystäviesi kanssa. Ensimmäisen kerran tuloksia jaettaessa sovellus pyytää lupaa tiedostojen tallentamiseen (tuloksesi tallennetaan kuvatiedostona).

Lähetä palautetta (Send feedback)

Palautelomake aukeaa selaimessasi. Lomakkeen täytettyäsi voit lähettää sen napauttamalla sivun alalaidassa olevaa Submit-painiketta. Älä muokkaa esitäytettyjä kenttiä (Client number, Client version, Phone model) – ne auttavat meitä yhdistämään palautteesi tietoihisi.

Palautelomake on oletuksena nimetön. Jos haluat palautteellesi vastauksen, lisää sähköpostiosoitteesi Details-kenttään.

Google-tili (Google Account)

Google Account -näkymässä voit kirjautua ulos Google-tilistäsi ja kirjautua toisella Google-tilillä. (Huom.: Palvelu vaatii sisäänkirjautumisen toimiakseen.)

Pysäytä tai käynnistä palvelu (Start Service / Stop Service)

Pysäytä tai käynnistä liikkumistietoja tallentava TrafficSense-palvelu.

Tietoja sovelluksesta (About)

About-näkymästä näet oman käyttäjänumerosi (Client number), joka on jokaiselle sovelluksen asennukselle annettu yksilöllinen tunniste.

TrafficSense-palvelun pitäminen käynnissä

Puhelimessa toimiva TrafficSense-palvelu on optimoitu käyttämään mahdollisimman vähän virtaa erityisesti silloin kun puhelin ei liiku, mutta jotkut puhelimet sammuttavat taustapalveluita joidenkin tuntien tai päivien kuluttua. Ongelma koskee kaikkia jatkuvatoimisia taustapalveluita.

TrafficSense pystyy keräämään tietoa vain silloin kun puhelimessa ajettava palvelu on toiminnassa. Siksi tärkeä osa tutkimukseen osallistumista on varmistaa, ettei taustapalvelu sammu itsestään.

Miten tarkistan että TrafficSense-palvelu on toiminnassa?

TrafficSense-palvelu luo päällä ollessaan pysyvän kuvakkeen tilapalkkiin ja pysyvän ilmoituksen ilmoitusvalikkoon. Jos TrafficSense Aalto -ilmoitusta ei näy, palvelu ei ole käynnissä.

Huom: Jos pysyvä ilmoitus häiritsee, sen voi uudemmissa Androideissa piilottaa. Tämä ei vaikuta palvelun käynnissä pysymiseen tai häiriötiedotteiden näkymiseen. Varmistathan ennen ilmoituksen piilottamista että palvelu pysyy itsenäisesti käynnissä vähintään neljä päivää. Pysyvä ilmoitus piilotetaan vierittämällä sitä hiukan oikealle, painamalla näkyviin tulevaa asetus-nappia, valitsemalla Kaikki luokat ja poistamalla TrafficSense Aalto Pysyvä Ilmoitus käytöstä.

Kuinka estää puhelinta sulkemasta palvelua

Jos TrafficSense Aalto -ilmoitus katoilee omia aikojaan, ensimmäinen toimenpide useimmissa puhelimissa on varmistaa, että TrafficSense-sovellus on mukana "Ei optimointia"-listalla. Valikoiden sanamuodoissa on eroja valmistajien ja Android-versioiden välillä, mutta tässä kaksi esimerkkiä:

 1. Avaa Asetukset → Sovellukset ja ilmoitukset (joskus lisäksi Sovelluksen tiedot)

 2. Valitse mikä tahansa sovellus (ei-optimoitava sovellus valitaan myöhemmin vaiheessa 6)

 3. Valitse Akku (tai Lisätiedot → Akku)

 4. Valitse Virransäästötoiminto (tai Akun käytön optimointi)

 5. Valitse Virransäästöpoikkeukset-otsikon alta Sovellukset-välilehti (tai Akun käytön optimointi alta Kaikki sovellukset)

 6. Etsi TrafficSense Aalto. Rastita sen vieressä oleva valintaruutu (jos ruutua ei ole, paina TrafficSense Aalto -nimeä ja valitse Älä optimoi).

 7. Tämän jälkeen TrafficSense Aalto -sovelluksen pitäisi näkyä listassa Poikkeukset-välilehden alla (tai Ei optimointia -listalla)

Jos laitteesi valmistaja on Nokia, OnePlus, Xiaomi, Huawei, Meizu, Samsung, Sony, HTC, Google (Pixel, Nexus) tai Lenovo, muitakin toimenpiteitä saatetaan tarvita. Jos TrafficSense Aalto -ilmoitus katoilee senkin jälkeen kun sovellus on merkitty ei-optimoitavaksi, katso valmistajakohtaiset ohjeet sivulta https://dontkillmyapp.com/ (englanniksi).Lisätietoja

Yksityisyyden suoja

Emme tallenna tietokantaamme nimeäsi, sähköpostiosoitettasi tai mitään muita henkilötietoja. Google-tiliä käytetään saman käyttäjän eri laitteilla tallentamien tietojen yhdistämiseen. Jos esim. vaihdat puhelimesi uuteen, voit jatkaa tietojen tallentamista vanhalta laitteeltasi kirjautumalla TrafficSense-sovellukseen samalla Google-tilillä.

Käyttäjänumerosi (Client number) on anonyymi ja tallennetaan tietokantaan eri asennusten erottamiseksi toisistaan. Numero on yksilöllinen ja asennuskohtainen. Voit nähdä oman käyttäjänumerosi About-näkymässä.

Toiminnallisuus

TrafficSense-sovellusta ei tarvitse käynnistää erikseen kun käynnistät laitteesi uudelleen. TrafficSense-palvelu käynnistyy automaattisesti laitteen käynnistyttyä, ellei palvelua ole pysäytetty (Stop Service).

Huomaa, että reittisi voivat matkojen aikana näyttää kartalla epätavallisilta tai keskeneräisiltä sillä aikaa kun palvelin käsittelee reittitietojasi.

 • No labels