Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Kommentointi

Kommentointi Opiskelijat-näytön kautta


Kun haluat lukea opiskelijan kommentin tai kommentoida opiskelijan HOPSia, hae opiskelija ensin Opiskelijat-näytöltä:

Löydettyäsi opiskelijan siirryt hänen nimeään painamalla opiskelijan tietoihin. Siellä valitse Ohjaustiedot-välilehti:

Näet opiskelijan HOPSin. Huomioithan, että opiskelijalla saattaa olla useita opintosuunnitelmia, joten varmistathan kommentoivasi oikeaa. Opintosuunnitelmaa voi tarvittaessa vaihtaa nuolesta suunnitelman nimen vieressä.


Painikkeesta "Näytä kommentit" näet opiskelijan kommentit ja voit itse kommentoida opiskelijan HOPSia. Katso eri kommenttien määritelmät alapuolelta.  


Kommentointi viestien ohjaustoiminnallisuuden avulla


Viestien ohjautuminen vaatii ohjausryhmän muodostamisen, ks. ohje muodostamisesta.


Kun olet saanut kommentin opiskelijalta liittyen hänen opintosuunnitelmaansa, saat siitä viestin sekä etusivullesi että viestit-osioon.Opiskelijat voivat kommentoida joko koko suunnitelmaansa tai yksittäistä kurssia tai opintokokonaisuutta. Klikattuasi viestiä näet opiskelijan nimen perästä, mitä kommentti koskee (esim. Kommentti opintojaksoon). 

Painikkeesta Siirry suunnitelmaan pääset näkemään, mihin kohtaan opiskelijan suunnitelmassa kommentti liittyy, mutta et vielä varsinaiseen opintosuunnitelmaan. Jos tosin opiskelija on tehnyt yleisen kommentin koskien koko suunnitelmaa, opiskelijan kommentti näkyy ilman erityistä kohtaa. Kun painat kommentti-näkymässä Palaa rakennenäkymään, pääset tarkastelemaan opiskelijan kyseistä opintosuunnitelmaa.

Viestit muodostavat ketjun, ja voit vastata opiskelijalle kommentit-näkymässä.

Voit valita, haluatko luoda yleisen tai kohdistetun kommentin tai lisäysehdotuksen.

  • Yleinen kommentti koskee koko opintosuunnitelmaa.
  • Kohdistettu kommentti koskee tiettyä kohtaa opintosuunnitelmassa (kurssia tai opintokokonaisuutta). Tässä tapauksessa valitsethan oikean kohdan kommentillesi.
  • Lisäysehdotus on opintojakso tai -kokonaisuus, jota ehdotat opiskelijan suorituksiin esimerkiksi valinnaisiin opintoihin. Sisu ilmoittaa, mihin kohtiin opintosuunnitelmaa lisäysehdotuksen voi tehdä. Tässä tapauksessa valitsethan oikean kohdan kommentillesi ja lisää suositeltu opintojakso tai -kokonaisuus. Huomioithan, että voit myös valita opintojakson tai -kokonaisuuden toisesta Sisu-yliopistosta.

Kuva 1. Klikkaamalla kohtaa Aalto-yliopisto saat esille muut Sisu-yliopistot. Kuva otettu Sisun testiympäristössä.

Vahvista lopuksi, että ymmärrät säännöt liittyen arkaluontoisen tiedon lähetykseen ja paina Lähetä. Kommentteja ei voi muokata tai poistaa lähettämisen jälkeen.Opintosuunnitelman käsittely

Tutkintorakenteen mukainen HOPS on Sisussa lähtökohtaisesti hyväksytty, joten ainoastaan, jos opiskelija on tehnyt henkilökohtaisia muokkauksia Vapaan muokkauksen tilan kautta tai jos opintokokonaisuus tai tutkinto-ohjelma on asetettu erillisen hyväksynnän alle, opintokokonaisuus tai tutkinto-ohjelma tulee hyväksyttää.

Jos olet saanut hakemuksen ohjattavaltasi ja jos olet vastuuohjaaja-roolilla opiskelijan ohjausryhmässa, saat siitä viestin joko Sisun hallintohenkilön käyttöliittymän etusivullesi (Uusimmat viestit) tai viestit-osioon (katso kuvakaappaus Kommentointi viestien ohjaustoiminnallisuuden avulla -osiosta). Jos ohjausryhmiä ei ole muodostettu tai olet esimerkiksi ohjaaja-roolilla ohjausryhmässä, sinun tulee hakea opiskelija Opiskelijat-näytön kautta. Tarvitset hyväksyntään HOPS-hyväksyjä-roolin, jota voit hakea kohdasta Käyttöoikeudet ja kirjautuminen - LES.

Opiskelijan nimen perässä lukee Kokonaisuuden sisällön hakemus tai Erillistä hyväksyntää vaativan kokonaisuuden sisällön hakemus merkkinä siitä, että hakemus on lähetetty. Avaa viesti klikkaamalla sitä ja näet viestin kokonaisuudessaan. Painikkeesta Siirry hakemukseen pääset hakemukseen. Tarkista hakemuksen tiedot. Klikkaamalla Avaa kokonaisuuden hallintanäkymä pääset uudelle välilehdelle, jossa voit tarkastella alkuperäistä kokonaisuutta tai ohjelmaa. Välilehden avulla voit siis verrata muutoksia aiempaa helpommin. Painamalla Näytä kokonaisuus suunnitelmassa pääset tarkastelemaan omalla välilehdellä opiskelijan opintosuunnitelmaa. Jos opiskelija on hakenut aikaisemmin hyväksyntää esim. samalle kokonaisuudelle, näet Hakemus-näytöllä napin Näytä aiemmat hakemukset, josta pääset tarkastelemaan niitä. Paina Hakemus-näytöllä Käsittele hakemus. Huomioithan myös tässä tarkistaa, että tarkastelet oikeaa opintosuunnitelmaa (ks. yllä).


Hyväksyntälomake avautuu. Se on jaettu kahteen osioon: Hakemuksen tiedot ja Päätöksen tiedot. Jälkimmäisessä on muutama pakollinen kenttä (merkitty asteriskillä *):

  • Muodollinen arviointi ja Sisällöllinen arviointi: Valitse joko Arviointia ei kysytty, Puolto myönnetty tai Puoltoa ei myönnetty. Ero muodollisen ja sisällöllisen arvioinnin välillä on se, että muodollisessa arvioinnissa arvioidaan opintojakson tai -kokonaisuuden soveltuvuutta rakenteeseen muotonsa perusteella (kuten kuinka opintopisteet soveltuvat tutkintoon). Sisällöllisessä arvioinnissa arvioidaan opintojakson tai -kokonaisuuden soveltuvuutta  rakenteeseen sisältönsä perusteella (kuten kuinka hyvin osaamistavoitteet täyttyvät). Toistaiseksi lomaketta ei voi kierrättää vastuulliselta toiselle, mutta myöhemmin tämä on mahdollista.
  • Jos valitset Arviointia ei kysytty, sinun ei tarvitse täyttää muita kenttiä. Jos valitset Puolto myönnetty tai Puoltoa ei myönnetty, sinun tulee täyttää arvioija ja nimike. Toistaiseksi voit valita nimikkeeksi ainoastaan Muu. Täydennä viereiseen vapaatekstikenttään nimikkeesi mielellään kaikilla kolmella kielellä. Jos valitset Puoltoa ei myönnetty, täytäthän myös kentän liittyen perusteluihin. Huom! Hylkäyksen yhteydessä perusteluista kannattaa ottaa kuvakaappaus tai ottaa ne muulla tavalla muistiin. Hylkäyksen perustelut löytyvät kun menet viesteihin, valitset oikean hakemuksen viestin ja siirryt hakemukseen.
  • Ruksi vielä Päätös. Huomioithan, että jos valitset Hyväksy ehdollisena tai Hylkää hakemus, sinun tulee kirjata myös perustelut. Jos valitset Hyväksy ehdollisena, täytä myös Ehdollisen hyväksynnän ehdot -kenttä.

Lopuksi klikkaa Vahvista päätös.

Huomioithan, että päätös on lopullinen eikä sitä voi siksi perua. Opiskelijalla on kuitenkin oikeus olla käyttämättä hyväksyttyä sisältöä suunnitelmassaan tai perua hakemus ennen sen käsittelyä.


  • No labels