Aalto-yliopiston opiskelun eettiset säännöt
(Kopiotu aalto.fi:hin)
Turnitinin alkuperäisyystarkastuksen käyttöä säätelee Intossa julkaistu Aalto-yliopiston eettiset säännöt ja niiden rikkomusten käsittely -päätös.
Se kuvaa opiskelijoiden ja opettajien oikeudet ja velvollisuudet, plagioinnin tyypilliset muodot, plagiointiepäilyjen käsittelytavan ja mahdolliset plagioinnin seuraamukset. Tässä tiivistys Turnitinin käyttöä koskevista kohdista. Yksityiskohdat on katsottava päätöksestä.
Oikeudet ja velvollisuudet
Opiskelijana | Opettajana | |
---|---|---|
Velvollisuudet |
|
|
Oikeudet |
|
|
Tyypillisiä plagioinnin muotoja
Seuraavassa lueteltuna muutamia tyypillisimpiä plagioinnin muotoja (lue koko kuvaus Aalto-yliopiston eettisten sääntöjen luvusta 3:
Itsensä plagiointi
sitaatit tai sanatarkat lainaukset ilman, että tätä ei selkeästi tuoda esille
lähdetekstin vähäinen muuntelu, esimerkiksi muutaman sanan tai sanajärjestyksen muuttaminen
puutteet viittaustekniikassa
leikkaaminen ja liimaaminen
suora käännös alkuperäistekstistä ilman merkintää suorasta lainauksesta
sääntöjen vastainen yhteistyö.
Raja plagioinnin ja huonon akateemisen kirjoittamisen välillä ei ole aina mustavalkoinen vaan pikemminkin harmaa. Mikä tulkitaan vähäiseksi muunteluksi? Miten pitkiä suorat lainaukset saavat olla? Entä jos lähde näkyy lähdeluettelossa, mutta viite puuttuu tai päinvastoin? Lähtökohta on, että kaikki on kirjoitettava omin sanoin, mutta alan käsitteitä ja termejä on käytettävä. Katso vinkkejä kirjoittamiseen luvusta Taitava kirjoittaminen ja plagioinnin välttäminen.
Plagiointiepäilyn käsittely ja mahdolliset seuraamukset
Plagiointiepäilyn käsittelytapa ja mahdolliset seuraamukset on kuvattu kokonaisuudessaan yksityiskohtineen Aalto-yliopiston eettisten sääntöjen luvussa 4.
Alla oleva kuvaus on tiivistys käsittelyn tärkeimmistä vaiheista.
Plagiointiepäily ohjauksen aikana
Jos plagiointia epäillään ohjausvaiheessa, opettaja voi ohjata opiskelijaa ilman seuraamuksia.
Kuitenkin, jos opiskelija toistamiseen jättää huomiotta saamansa ohjauksen opinnäytteen teossa tai kurssin aikana, opettaja voi ottaa yhteyttä selvittäjään jo ennen arvosteluvaihetta.
Plagiointiepäily arvosteluvaiheessa
Jos plagiointiepäily kohdistuu arvosteltavaan työhön, käsittely etenee kuten on tiivistetysti kuvattu alla olevassa vuokaaviossa.
Käsittelytapa on kuvattu myös PowerPoint-liitteessä (pdf-muodossa)
Kuva 1. Plagiointiepäilyn käsittelyprosessi vuokaaviona. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
Jos plagiointiepäily herää arvosteluvaiheessa, opettaja tulkitsee, onko se
a) epäselvä, jolloin hän kysyy opiskelijalta selitystä joko suullisesti tai kirjallisesti. Jos selitys
vahvistaa, että kyse on vähäisestä huolimattomuudesta tai väärinkäsityksestä, opettaja ohjaa opiskelijaa korjaamaan virheet ja palauttamaan työn uudelleen
ei ole hyväksyttävä, hän antaa plagiointiepäilyn selvittäjän käsiteltäväksi. Opettaja antaa selvittäjälle Turnitin-alkuperäisyysraportin ja siitä tehdyn tulkinnan perusteluiksi
Huomaa: plagiointiepäilyä ei voi käsitellä alentamalla arvosanaa. Opettaja ei voi myöskään hylätä työtä plagiointiepäilyn vuoksi ennen kuin työ on annettu selvittäjän käsiteltäväksi ja käsittelyn perusteella on todettu rikkomus. Tavoite on ohjata opiskelijoita välttämään plagiointia.
b) vahva epäily, jolloin menetellään seuraavasti:
Opettaja kertoo opiskelijalle plagiointiepäilystä. On hyvä, jos opettaja käy alkuperäisyysraportin läpi opiskelijan kanssa ennen yhteyttä selvittäjään.
Opettaja antaa tapauksen korkeakoulun selvittäjälle käsiteltäväksi. Opettaja antaa selvittäjälle Turnitin-alkuperäisyysraportin pdf-muodossa (ks. ohje pdf-version lataamiseksi kuvasta Alkuperäisyysraportin näkymä nro 6) ja siitä tehdyn tulkinnan perusteluiksi.
opiskelijaa haastatellaan käsittelyn kuluessa
Opettaja saa tietää käsittelyn mahdollisesta seuraamuksesta:
- tapausta ei katsota rikkomukseksi tai sen katsotaan olevan vähäinen, jolloin opettajaa neuvotaan kuinka työ tulee arvostella
- tapaus katsotaan rikkomukseksi, jolloin opiskelija saa varoituksen ja/tai hänet erotetaan määräaikaisesti. Opettajaa neuvotaan hylkäämään työ rikkomuksen takia.
Opettaja voi aina konsultoida selvittäjää plagiointiepäilyn käsittelyn vaihtoehdoista.
Selvittäjät ja päätöksen tekijät
Selvittäjänä toimii vastaavan korkeakoulun opintoasiainpäällikkö. Korkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden yhteystiedot löytyvät täältä. Mikkelin kampuksen selvittäjänä toimii kampuksen opintoasiainpäällikkö. Selvittäjien yhteystiedot toistetaan alla (kirjaudu sisään Aalto-tunnuksilla people.aalto.fi:hin nähdäksesi yhteysteidot siellä):
- Insinööritieteiden korkeakoulu: Mirka Jalonen
- Kauppakorkeakoulu: Pia Lahti
- Kauppakorkeakoulu, Mikkelin International Business -kandidaattiohjelma: Mari Syväoja
- Kemian tekniikan korkeakoulu: Anni Rintala
- Perustieteiden korkeakoulu: Mari Knuuttila
- Sähkötekniikan korkeakoulu: Perttu Puska
- Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Iiris Kauppila
Selvittäjä johtaa selvitysprosessia ja hän voi konsultoida tai ottaa selvitysprosessiin mukaan muita yliopiston henkilökunnan jäseniä. Päätöksen selvityksen tuloksesta tekee joko kyseisen koulun dekaani tai rehtori riippuen siitä, kuinka vakavasta tapauksesta tai minkä tasoisista opinnoista on kyse.