OPIT

Luentojen taltiointi Adobe Connectilla ja Wacom piirtoalustan käyttö liitutaulun korvaajana

Janne Halme 20.8.2013

(In English: Please check the first 3 min 50 s in this video and if you like to learn more about the tools I use there, please come and talk to me!).

Kokeilin keväällä 2013 Fysiikka 3 -kurssilla luentojen videointia Adobe Connect -ohjelmalla ja digitaalisen piirtoalustan käyttöä liitutaulun korvikkeena. Kokeilu oli mielestäni varsin onnistunut ja työkalut toimivia ja hyödyllisiä. Seuraavassa kokoan asiaan liittyviä esimerkkejä, vihjeitä ja ohjeita omista kokemuksistani sekä muualta.

Inspiraationi kokeiluun lähti seuraavista Learning Lab DTU:n tekemistä esittelyvideoista, joihin suosittelen tutustumaan ensin:

Wacom Pad in Teaching (6 min)

Tablet PCs and Adobe Connect in Lectures (14 min)

Esimerkkinä siitä, mitä itse sain lopulta aikaan, kehoitan katsomaan esimmäiset 3 min 50 s seuraavasta taltioinnista, jossa esitän Biot-Savartin lain yksinkertaisen sovelluksen. Käytän tällä Adobe Connectilla taltioidulla videolla hyväksi Tero Setälän mainioita luentokalvoja, joiden päälle kirjoitan kaavoja, korostuksia ja piirroksia luentosalin PC:hen kytketyllä Wacomin piirtoalustalla, MS Powerpoint-ohjelmassa ja Windows-ympäristössä.

Esimerkki Fysiikka 3-luennolta (ensimmäiset n. 3 min 50 s)

Esittelin näitä työkaluja ja kokemuksiani myöhemmin myös opettajakollegoilleni, mistä jäi muistoksi seuraava ehkä hyödyllinen vajaan 13 min kestoinen taltiointi:

Työkalujen demonstrointia (13 min)

Wacom piirtoalusta

Yllämainituissa DTU:n esimerkeissä luennoitsijalla oli käytössään kosketusnäytöllinen Tablet PC. Päädyin kuitenkin itse edullisempana ratkaisuna Wacomin piirtopyöytään, johon myöhemmin ostin myös langattoman adapterin. Oleellinen ero tietokoneen kosketusnäytölle, paperille tai taululle kirjoittamiseen verrattuna tällä laitteella työskentelyssä on se, että kynä piirtää jäljen eri paikkaan kuin missä kynä kulkee, eli näytölle piirtoalustan sijaan. Yllättäen tähän tottui jo parin käyttökerran jälkeen ja piirtämisestä ja kirjoittamisesta tuli nopeasti ihan riittävän tarkkaa ja mukavaa. Vastaavia piirtoalustoja käyttävät työssään myös graafiset suunnittelijat ja tietokonegraafiikkaa tekevät.

Piirtoalusta oli kevyt ja piirtäminen ja kirjoittaminen onnistui hyvin seisaaltaan pitämällä alustaa toisessa kädessä ja kynää toisessa kädessä, varsinkin kun sijoittui niin, että kuvaruutu oli alaviistossa piirtoalustan suunnassa, jolloin sekä kynä, että kuvaruutu olivat samassa suunnassa.

Piirtoalustan käyttö vaatii sen mukana tulevan ohjelman asentamisen PC:lle (IT-tuki asentaa pyydettäessä luentosalin koneelle), minkä jälkeen Windows-ohjelmat tunnistavat sen ja avaavat mm. Powerpointissa yläpalkkiin uuden lehden, josta kynän ominaisuuksia, kuten väriä, voi muuttaa. Kynässä oleviin nappeihin voi konfiguroida piirtoalustan ohjelman kautta haluamansa toiminnot tai mielivaltaiset näppäinyhdistelmät esim. alasvetovalikkojen tuomiseksi esiin nopeasti esityksen aikana. Kynä toimii myös Powerpointin diojen esitysmoodissa. Opin tämän tosin vasta myöhemmin. Esimerkkivideolla esitän kalvot suoraan Powerpointin editointinäkymästä, minkä etuna esitysmoodiin verrattuna on se, että kynän toimintoja voi helposti ja nopeasti muutella ohjelman yläpalkista, jossa valintanapit ovat näkyvillä koko ajan.

Adobe Connect ja muut oheislaitteet

Taltiointiin käytin Adobe Connect ohjelmaa, nettikameraa ja erillistä pöytämikrofonia. Mikä tahansa nettikamera ja erillinen mikrofoni pitäisi toimia ok, sillä esim. video ei tallennu Adobe Connectiin erityisen hyvällä resoluutiolla. Ts. HD-nettikameran tarkkuus ei pääse oikeuksiinsa. Hyvä kokousmikrofoni voi sen sijaan olla kannattava hankinta sillä sen avulla yleisön kysymyksetkin saattavat taltioitua selvänä nauhalle, toisinkuin vaikkapa headsetin mikrofonia käytettäessä. Kuvatun videon äänenlaadun ehdottomana edellytyksenä on kiinteä nettiyhteys. Langattoman verkon kautta äänen laatu jäi liian heikoksi ilmeisesti rajallisen kaistanleveyden vuoksi. Video ja äänihän tallentuvat netin kautta suoraan Adobe:n servereille, mistä ne voi ladata Flash-muodossa omalle koneelleen (muita videoformaatteja ei kaiketi tueta).

Ohjeet Adobe Connectin käyttöön löytyy VipuPisteestä: Luennon tallennus Adobe Connectilla

Hyvät ja huonot puolet

Kuten kaikissa teknisissä vimpaimissa ja etenkin tietokoneohjelmissa, joku juttu toimii helposti, toinen vaikeasti ja kolmas ei ollenkaan. Niin tässäkin tapauksessa. En kuitenkaan lähde tässä analysoimaan Adobe Connectin tai Wacomin piirtoalustan hyviä ja huonoja puolia vaan tyydyn vain toteamaan, että sain molemmat työkalut toimimaan yhteen ja itseäni tyydyttävällä tavalla. Ne ajoivat asiansa ja osittain jopa ylittivät odotukseni.

Yksi asia mikä varmasti kiinnittää huomiota luentotaltioinnissa on se, että digikynän piirustukset näyttävät tulevan Adobe Connecti-taltioinnissa hieman viiveellä suhteessa puheeseeni. Tämä johtuu Adobe Connectista. Viivettä ei ole todellisuudessa lainkaan luentosalissa. Ts. oppilaat näkevät salissa kynän jäljet videotykin kuvassa täysin viiveettä, kunhan Wacomin ajuriohjelma on asentunut PC:lle onnistuneesti.

Check-list luentojen videotaltiointiin Adobe Connectilla

Seuraavassa oma tiivis muistilistani luennoitsijalle:

Tarvikkeet: PC (Windows OS), selain, nettikamera, erillinen mikrofoni, kiinteä nettiyhteys.

Toimenpiteet:

 1. Kirjaudu omilla tunnuksilla Adobe Connectin (https://adobeconnect.aalto.fi/).
 2. Valitse "Sharing" layout.
 3. Start My Webcam + Share webcam!  (Video Podissa).
 4. Tarkista nettikameran kohdistus. Asetu asentoon, jossa aiot esiintyä, ja rajaa sopivasti nettikameran asentoa muuttamalla.
 5. Connect My Audio. Mikrofonin kuva yläpalkissa --> 
 6. Tarkista, että oikea mikki on valittu: Hiiren oikea nappi missä vaan --> Settings -->  
 7. Tarkista, että ääni kuuluu järjestelmään: palkki heiluu kaiutinkuvassa
 8. Share My Screen --> Desktop. (Share Podissa)
 9. Avaa Powerpoint ja siinä esityskalvot, joko editointi- tai dia-moodissa.
 10. Käynnistä nauhoitus: Palaa takaisin AC:n ikkunaan. Meeting --> Record Meeting... Anna nimi (nauhoitus alkaa)
 11. Pidä luento. Kaikki mitä näet PC:n ruudulla + AC:n eri osat tallentuvat nauhoitukseen.

 12. Lopeta nauhoitus: Meeting --> Record Meeting... täppä pois.
 13. Jaa nauhoitus:

  1. Meeting --> Meeting Information --> Recordings --> Rasti ruutuun + Make Public.

  2. Klikkaa nauhoitteen nimeä --> URL for Viewing: --> Kopioi ja lähetä linkki kohdeyleisölle. Kaikki kenellä on ko. linkki pääsevät näkemään ko. nauhoitteen, mutta ei muita nauhoitteitasi.

 14. Lopeta kokous tai yksinkertaisesti poistu Adobe Connectista.

Double Check (tein kaikki nämä virheet vähintään kerran)

 • Onhan nettikamera jaettu ("share") Adobe Connectissa? Ei riitä, että näet oman kuvasi webcam-ruudussa. Webcam pitää olla myös "jaettu" kokouksen osallistujille, jotta videokuva tallentuu.
 • Onhan nettikamera suunnattu oikein? Kokemukseni mukaan ainoa tapa varmistua tästä on käyttää kokoustilan näkymän layoutina aina "Sharing", jossa nettikameran kuva näkyy esityskalvojen ohella. Jos näet itse vain kalvot, et huomaa, jos nettikamera taltiokin mitä sattuu.
 • Onhan mikrofoni jaettu ja toimii? Jos kaiuttimen kuva ei heilu puhuttaessa, jossain on vikaa, ja ääni tallentuu huolaatuisena jos ollenkaan. Mikrofonin äänen pystyy jakamaan myös saliin AV-laitteiden kautta, mutta tähän tarvitsin IT-tuen apua.
 • Onhan myös kalvot esittävä täbi jaettu? Ks. kohta 8. Muuten ei taltioidu.
 • Käytäthän jakotapana "Desktop" eikä "Document"? Valittaessa "Document" AC lataa kalvot järjestelmään ja sotkee kaavat jne. Ei hyvä.
 • Käytäthän kiinteää nettiyhteyttä langattoman sijaan? Langattomalla kuva taltioituu ok, mutta ääni on kelvotonta kuunnella.
 • Jos pidit tauon talitoinnissa, muistithan käynnistää sen uudelleen jatkaessasi esitystäsi? Suositukseni: älä katkaise nauhoitusta kesken luennon! Taltioinnilta voi poistaa turhia pätkiä jälkeenpäin.
 • Käytätkö laserpointteria? Sehän ei luonnollisestikaan taltioidu kalvoille Adobe Connectiin, ja tuskin erottuu nettikameran kuvasta. AC:ssa on oma pointteri. Powerpointissa esitysmoodissa CNTRL + hiiren vasen nappi.
 • Olethan testannut kaiken toiminnan kerran paikan päällä?

Huom. Kohdassa Meeting --> Meeting Information --> Edit Information --> Access on asetukset kokoushuoneeseen pääsylle. Tämä on eri asia kuin pääsyoikeudet nauhoitteisiin, jotka asetetaan kohdaassa Recodrings. 

Adobe Connectilla pystyy myös kutsumaan etäosallistujia "kokoukseen", eli luennolle, mutta tätä en testannut käytännössä. (Kokemukseni AC:n oikeasta etäkokouskäytöstä ovat antaneet siitä hieman epäluotettavan kuvan.)

Mainittakoon lopuksi, että tämä kokeiluni konkretisoi itselleni hyvin sen miten suuri omien luentotaltiointieni ja netistä löytyvien parhaiden nettiluentojen välinen laatuero todella on. Vaikka pidän itseäni ihan OK puhujana, oma luennointityylini on eräänlaista pohdiskelevaa jutustelua, kun taas luentotaltioinneissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota selvään ja harkittuun ulosantiin, tarinankerrontaan, ja riittävän suureen informaation tiheyteen (videota voi aina kelata). On kuitenkin erittäin mielenkiintoista nähdä itsensä puhumassa. Suosittelen.

Laitteet

Käyttämäni laitteet olivat (hinnat verkkokauppa.com).

Laitteet hankittiin kokouskäyttöön vastuualueelle T30404 (Renewable). Piirtopöytää voi lainata lyhytaikaista kokeilua varten.

Lisätietoja:

Janne Halme (janne.halme@aalto.fi, +358 50 3441695)

 

 

 

 

 • No labels