OPIT

TVT-kokemuksia BECSin liepeiltä

Tässä raportoin lyhyesti haastattelutehtävän tulokset. Haastattelin muutamaa (itse asiassa aika montaa...) kollegaani saadakseni selville, kuinka he ovat hyödyntäneet TVT:aa omassa opetuksessaan. Kävi ilmi, että kovinkaan monella ei ole laajaa kokemusta TVT:n integroinnista omaan opetukseen, luultavasti tiedon puute eri mahdollisuuksista vaikuttaa tähän. Ainakin omalla kohdallani verkko-opetuskurssi auttoi asiaa...

Lähes kaikki haastateltavat ovat omalta laitokseltani, koska tarkoitus oli samalla tehdä laitoksen tilannekartoitusta.

H1: ”Mitään en oo käyttäny.” Kummastelee koko kysymystä. Syväluotaavammassa haastattelussa myöntää laittaneensa materiaalia ja tiedotteita Noppaan, sekä koonneensa sähköpostilla kotitehtävien palautuksia.

Tulkinta: Ajatus TVT:stä opetuksessa ei ole koskaan tullut mieleenikään, kuulostaa vaivalloiselta.

H2: ”Just väänsin ekan Optimani.” Aikoo käyttää Optimaa harjoitustehtävien palautukseen siten, että lukukauden aikana palautetaan 6 eri kehitysversiota samasta raportista. Väleissä pari vertaista ja opettaja antavat palautetta. Ihan kaikkia Optimalta haluttuja ominaisuuksia ei kuulemma saanut toimimaan, mutta muuten työ ei tuntunut kovin haastavalta. Kurssin jälkeen aikoo miettia TVT:n roolin laajentamista, mutta ainoastaan tarpeiden mukaan.

Tulkinta: TVT:llä pystyn vaikuttamaan pedagogiikkaan, tuomaan joustoa työtapoihin ja jakamaan tietoa, ohjeita, materiaalia.

H3: ”Kokeiltiin joskus 90-luvulla oppimiskortteja. Ne oli tosi hyviä, mutta ei niitä kukaan käyttänyt. Tuskin nykyäänkään.”

Tulkinta: Palatkaa asiaan kun keksitte jotain toimivaa.

H4: ”En vielä, suunnittelen kovasti ja olen menossa Kurssiklinikalle, saa nähdä mitä siitä tulee.”

Tulkinta: En periaatteessa vastusta enkä epäröi. Kysele myöhemmin lisää, voi olla että keksin jotain.

H5: ”Minä olen ihan tyytyväinen siihen jos opiskelijat palauttavat paperinsa tuohon laatikkoon tuossa.”

Tulkinta: En näe omassa opetuksessani tarvetta TVT-ratkaisuille.

H6: ”Mua opiskelijana ärsyttää jos jollain kurssilla ei käytetä Noppaa! Siis saa jotain muutakin verkkojuttuja olla, mutta Noppa nyt pitää olla ainakin! Eikä kaikki opiskelijat varmaan oo kovin innostuneita kaikesta ylimääräisestä hommasta mitä netissä pitää tehdä.”

Tulkinta: Sanoo itsekin vielä opiskelija...

H7: ”Siis tosi kiva että oot virittäny vähän uutta matskuu ja juttuu, mut vois vähän miettiä ettei niistä tuu niin paljon hommia, kun opiskelijoitten mielestä pitäis vain voida käydä tentissä ja kurssi ois siinä.”

Tulkinta: Onhan se tiedossa, että opiskelijat eivät pidä ylimääräisistä hommista, ja periaatteessa kiva että palaute on rehellistä, mutta kuitenkin. Kun ajankäyttö on suunniteltu vastaamaan opintopistemäärää, ja opiskelijoille on perusteltu ratkaisut pedagogisesta ja ajankäytöllisestä näkökulmasta, niin kohdattu vastahankaisuuden määrä on yllättävä. Toisin sanoen, vaatii opettajalta muutakin kuin verkkomateriaalin kasaamisen saadakseen siitä hyödyn irti opetuksessa.

Kaiken kaikkiaan, laitoksellamme TVT:n rooli opetuskäytössä vaikuttaa surulliselta. Lohtua tuo se, että tilanne heijastellee lähinnä tiedon puutetta, joten pienellä koulutuksella ja esimerkeillä voisi kuvitella asioihin saatavan jonkinlaista tolkkua lyhyelläkin aikavälillä.

Yhteenvetona, ehdottomasti parhaat opetuksen TVT-sovellukset olen nähnyt verkko-opetuskurssilla!

  • No labels