Child pages
  • Luennot nettiin videoina
Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Presenter: Satu Alaoutinen, Yliopisto-opettaja, Aalto SCI

Degree programme:   Tietotekniikka 

Tavoite

Tarkoituksena oli lisätä opiskelijoitten valinnanvapautta ja tarjota mahdollisuus asioitten kertaamiseen. Kun luennon voi vielä ladata omalle koneelle, hankalia kohtia voi kelailla uudelleen vaikka kesämökillä.

Prosessi

Päädyin käyttämään nauhoittamiseen Camtasia-ohjelmaa. Kriteereinä olivat ohjelman hinta, mahdollisuus korjailla tallennetta ennen julkaisua (väliotsikoitten teko ja kommenttien lisäys) ja ohjelman tuottama tiedostomuoto (mp4). Connect Pro ei käynyt, koska sieltä ei saa ulos omalle koneelle ladattavaa tiedostoa, jota voi sitten katsella ilman nettiyhteyttä. Homma toimi niin, että ohjelma oli asennettuna kannettavaani ja käytössä oli langaton koneeseen liitetty mikrofoni. Luennon alussa laitoin tallennuksen päälle ja siihen asti kun sen sammutin, kaikki koneen näytöllä näkyneet asia sekä oma selitykseni menivät talteen. Luennon jälkeen oli editoinnin vuoro. Lisäilin tarvittesssa väliotsikot (vie suoraan tietyyn kohtaan videota), kommentoin epäselviä kohtia tekstilaatikoilla ja kirjoittelin opiskelijoitten tekemät kysymykset näkyville (ne eivät kuulu mikrofoniin). Lisäksi poistelin turhia pätkiä. Esimerkiksi, jos jotain piti etsiä koneelta ja se ei löytynyt ihan heti. Kun lopputulos ei enää hävettänyt liikaa, oli aika muuttaa se nettiin vietävään muotoon ja ladata palvelimelle. Jos vielä kävisi ilmi, että on tullut puhuttua aivan puutaheinää, itsellä on tallessa tiedosto, jota voi edelleen editoida ja julkaista sitten korjatun version. Ei siis mitään kovin kummallista.

Millaista palautetta saatiin

Erikseen en ole kysellyt tallenteista mutta muutama vapaamuotoinen kommentti palautteissa jo on:

  • "...mukavaa oli, että ne sai myös nettiin"
  • "Hyvää palvelua tarjota kalvosetti myös selostuksen kera!"

Linkkejä

Nopasta löytyvät linkit luentoihin :: https://noppa.aalto.fi/noppa/kurssi/t-106.1215/luennot (sieltä huomaa, kuinka tärkeä hyvä mikrofoni on...)