- Created by webmaster, last modified by Juha Martikainen on Feb 16, 2016
Vinkki: Pikaoppaassa esitettyjä toimintoja kannattaa harjoitella esimerkiksi henkilökohtaisessa työtilassa (personal space).
1. Aalto Wikissä ensimmäistä kertaa?
Jos käytät Aalto Wikiä ensimmäistä kertaa, kannattaa sinun tietää hieman lisää Confluencesta, ohjelmistosta jolla Aalto Wiki tomii. Alla oleva video kertoo sinulle yleisimmät asiat Englanniksi. Videon pituus on 2.42 minuuttia.
2. Kirjautuminen ja tunnusten luominen
Voit kirjautua palveluun napsauttamalla 'Log In" linkkiä selaimen oikeassa yläkulmassa. Kirjautumistapoja on kolme.
- Käyttäjät joilla on Aalto -tunnus voivat kirjautua valitsemalla Login With Aalto User ID -vaihtoehdon.
- Mikäli sinulla on tunnukset toiseen Suomalaiseen yliopistoon voit kirjautua luotettavana kumppanina kohdasta Login as Trusted Partner. Tarkista Haka-verkoston jäsenet.
- Jos sinulla on tunnukset vain Aalto Wikiin, käytä Login with separate user account -valintaa.
Kirjaudu ulos käyttämällä 'Log Out' linkkiä. Varmista uloskirjautuminen Aalto-tunnuksesta tai Haka-verkosta sulkemalla selaimesi.
3. Dashboard ja Wiki tilat
Wiki termejä:
Wiki | Yhteistyötyökalu |
---|---|
Wiki Moottori (Wiki Engine) | Ohjelmisto jota käytetään yhteistyötyökaluna. Aalto Wiki käyttää Atlassianin valmistamaa Confluencea. |
Wiki tila / Tila | Yhden tai useamman wikisivun kokoelma jolla on omat asetuksensa ja oma ylläpitäjänsä (Space Administrator). Kaikki wikisivut kuuluvat johonkin wikitilaan. |
Wiki sivu / Sivu | Yksittäinen sivu wiki tilassa. Sivulla voi olla myös alasivuja (joilla voi olla alasivuja jne.) |
Dashboard | Aalto Wikin etusivu. |
Dashboard
Dashboard, Aalto Wikin etusivu, listaa ne wiki tilat joihin sinulla on vähintään katseluoikeus. Tämän lisäksi sivu listaa uusimmat päivitykset sekä pitää listaa Wikin suosituimmista sisällöistä. Dashboardiin pääset käyttämällä selaimen vasemmassa yläkulmassa olevaa linkkiä, tai palaamalla osoitteeseen wiki.aalto.fi.
Dashboard näyttää Popular content - suosituimman sisällön wikissä, sekä kerää listaa päivityksistä seuraamistasi tiloista, kontaktiverkostoltasi jne.
Dashboard listaa myös suosikki tilasi, sivusi sekä kontaktiverkostosi. Se näyttää myös osan niistä julkisista tiloista joihin sinulla on katseluoikeus. Tilan saa suosikiksi napsauttamalla sen nimen vieressä olevaa tähteä. Valaistu tähti tarkoittaa että tila on suosikkilistallasi ja voit seurata sen päivityksiä helpommin. Voit lisätä tilan suosikiksesi myös Tilahakemistosta (Space Directory) napsauta ensin Browse -linkkiä selaimen oikeassa yläkulmassa ja valitse sieltä Space Directory.
4. Käyttäjäprofiili ja asetukset
Jokaisella Aalto Wikin käyttäjällä on käyttäjäprofiili. Pääset profiiliisi napsauttamalla käyttäjänimeäsi selaimen oikeassa yläkulmassa ja valitsemalla Profile - linkin valikosta. Samasta valikosta pääset myös luomaan / siirtymään henkilökohtaiseen wikitilaasi, näet kontaktiverkostosi sekä pääset muokkaamaan asetuksiasi.
Profiilisivullasi pääset helposti vaihtamaan profiilikuvaasi ja tietojasi. Voit myös katsella viimeisimpiä tekemiäsi päivityksiä suoraan profiilisivun Activity - kohdasta ja kontaktiverkostosi päivityksiä Network - otsikon kautta. Kohdasta Status Updates voit lisätä profiilisi statuspäivityksen ja Watches - sivun kautta pääset katsomaan ja muokkaamaan seuraamiesi sivujen listaa.
Käyttäjät joilla on Aalto tunnus eivät voi vaihtaa salasanaansa profiilivalikon Password -kohdasta. Aalto tunnuksen salasanan vaihtoon tulee käyttää salasana.aalto.fi - palvelua.
Henkilökohtainen wiki tila
Jokaisella Aalto -käyttäjällä on mahdollisuus luoda oma henkilökohtainen wiki tila (Personal Space). Tämä tila on tarkoitettu käytettäväksi omiin kokeiluihin, henkilökohtaisena "kotisivuna" tai ihan vain helppona paikkana löytää tärkeät tiedostot, linkit tai videot. Henkilökohtaisessa wiki tilassa voit tehdä kaikkea samaa kuin julkisissakin, mutta se on omasi ja lähtökohtaisesti suljettu muilta wikin käyttäjiltä (voit muuttaa näitä asetuksia wiki tilan asetuksista - Space Admin )
Henkilökohtaisen wiki tilan luonti
Kun ensimmäisen kirjaudut wikiin Aalto -tunnuksilla sinulla ei ole henkilökohtaista wiki tilaa. Voit luoda sen napsauttamalla auki oman käyttäjänimesi alla olevan valikon ja valitsemalla sieltä kohdan Create Personal Space.
5. Wiki tilan hallinta
Jokaisella wiki tilalla on ylläpitäjä joka voi määritellä tilan asetuksia kuten sen ulkoasua ja teemaa, oikeuksia jne. Jokaisella wikitilalla on perus sivujen lisäksi myös omat uutisensa, kommentinsa, RSS-syötteensä sekä liitetiedostonsa.
'Browse' -linkki vie sinut :
- Pages: Kaikki tilan sivut järjestettynä muutosajankohdan, paikan tai nimen mukaan.
- Labels: merkkisanoja joita voidaan käyttää sivuilla. Merkkisanojen avulla sisältöä voidaan kategorisoida ja hakea. Mitä isompi fontti merkkisanassa on, sitä useammin sitä on käytetty.
- Attachments: liitetiedostot. Tiedostot jotka on liitetty wiki tilaan.
- Advanced: mm. RSS-syöte
- Space Admin: tilan ylläpito, mm. oikeudet jne.
6. Wiki sivut
6.1 Wiki sivujen luonti ja muokkaus
Sivuja lisätään wiki tilaan käyttämällä 'Add' -valikkoa (sivun oikeassa yläkulmassa) ja valitsemalla Page (sivu). Sivu luodaan automaattisesti sen sivun alasivuksi jolta sivun luonnin aloitit.
Vihje : Kun luot uuden wiki tilan, siihen syntyy automaattisesti wiki tilan 'kotisivu' eli sen ensimmäinen sivu
Voit myös luoda sivun valmiista pohjasta (Add page from template). Valmiissa sivupohjissa on erilaisia sisältöjä jo sivussa valmiina, joten niitä voidaan käyttää helpottamaan erityyppisten sivujen luontia. Voit käyttää niitä esimerkiksi muistioiden kirjoittamiseen jne.
Jokaisessa wiki tilassa voidaan pitää myös blogia. Voit lisätä blogi -kirjoituksen Add -valikosta. Add -valikosta voit myös liittää tilaan liitetiedoston, liitetiedostoja voidaan käyttää eri tavoin wiki sivuilla.
Sivun muokkaaminen
Uusi sivu avautuu muokkaustilaan. Lisää sivulle nimi (pakollinen) sekä haluamaasi sisältöä. Muista tallentaa sivu napsauttamalla Save - nappia. Pääset sivun muokkaukseen aina siirtymällä muokattavalle sivullle ja napsauttamalla Edit -nappia. Muista tallentaa tekemäsi muutokset.
Suosittelemme tämän Atlassianin tekemän videon katsomista ennen sivumuokkauksen aloittamista (linkki YouTubeen, video englanniksi) :
Sivulle voidaan liittää tekstisisältöä sekä monia eri mediamuotoja (kuvia, videoita, PowerPoint esityksiä, jne.). Perusmuokkaustoimintoja ovat mm. lihavointi, kursivointi, eri otsikkotasot, keskitykset ja sisennykset, listat, linkit sekä taulukot. Tämän lisäksi voit käyttää sivulla myös lisäosia (macro) jotka löytyvät editorin Insert -linkin takaa (ja Insert -> Other Macros). Macroja on Aalto Wikissä paljon ja niistä lisätietoa löydät tämän oppaan Lisäosat ja Esimerkit - kohdista. Suosittelemme macrojen käytön kokeilua ensin henkilökohtaisessa työtilassa.
6.2 Kommenttien lisääminen sivulle
Voit lisätä kommentteja sivuille napsauttamalla Write a comment - kohtaa sivulla. Huomaa että voit kirjoittaa kommentteja vain sivuille joihin sinulla on kommentointi oikeudet ja joissa kommentointi on mahdollistettu käyttäjille. Kun olet kirjoittanut kommentin, napsauta 'Save' -nappia. Kommentin kirjoituksessa on käytössä samat perustoiminnallisuudet kuin sivun editoinnissakin. Voit myös liittää videoita ja macroja (lisätoimintoja) kommenttiisi. Anonyymit kommentit tarkastetaan Akismet - kommenttispam filtterillä. Kommentin kirjoittaja ja sivun ylläpitäjä voivat poistaa kommentin napsauttamalla kommentin kohdalla olevaa 'Remove' nappia.
6.3 Linkit
Luodaksesi linkin valitse ensin teksti jonka haluat toimivan linkkinä. Napsauta sen jälkeen linkki -ikonia . Sisäiset ja ulkoiset (pois Aalto Wikistä vievät) linkit tehdään avautuvan linkki-editorin kautta eri tavoin:
- Sisäinen linkki (linkki toiselle wiki sivulle tai toiseen wiki tilaan). Kirjoita haluamasi sivun nimi tai sisältöä Search (etsi) -tekstikentään ja napsauta haluamaasi löytynyttä sivua. Voit myös katsoa kohtaa Recently Viewed jos tiedät että olet vastikään katsellut sivua johon haluat linkittää.
- Ulkoinen linkki tehdään linkki-editorin kohdasta Web link, kirjoita kohtaan Address - sen verkkosivun koko osoite (esim. http://www.aalto.. ) johon haluat linkittää. Varmista että kohdassa Link text -lukeva teksti on sama jonka haluat näkyvän sivun lukijalle.
6.4 Liitetiedostot ja kuvat
Wiki sivuille voi liittää sivukohtaisia liitetieddostoja Attachment - napin kautta. Numero napin vieressä näyttää sivulle liitettyjen tiedostojen määrän. Wiki sivuun liitetiedoston saa liitettyä sivun muokkauksen kautta käyttämällä joko Insert - valikkoa tai muokaustilan alla olevaa Attachments -nappia.
Kuvia voi liittää sivuun kolmella tavalla :
1. Napsauta Insert valikkoa ja sieltä Image valintaa sivun muokkaustilassa. Valitse Browse liittääksesi kuvan koneeltasi.
2. Lataa kuva sivun liitetiedostoksi ja liitä se sivuun Insert valikon Attachment - valinnalla.
3. Lataa kuva sivulle raahamalla se oman tietokoneesi tiedostojenhallinta ikkunasta (esim. Windows Resurssienhallinta) wiki sivun editointitilaan.
7. Käyttäjäryhmät
Wikien käyttäjät jaetaan neljään eri kategoriaan.
- Anonyymit käyttäjät
- Eivät kirjaudu wiki palveluun (ei tunnuksia)
- Oikeudet lukea ja kommentoida julkisia wiki tiloja.
Jos haluat piilottaa wiki tilasi tiedot anonyymeiltä käyttäjiltä käy muokkaamassa tilan käyttöoikeuksia Space Admin sivulta. Henkilökohtaiset ja yksityisiksi luodut wiki tilat ovat automaattisesti piilotettuja anonyymeiltä käyttäjiltä.
- Näkevät samat tiedot kuin Interntin hakukoneet.
- Vierailijat
- Ulkoiset yhteistyökumppanit jne.
- Kirjautuvat Aalto Wikiin. Vierailija voi luoda itselleen tunnuksen Sign Up sivulta.
- Tilan ylläpitäjä lisää vierailijat käyttäjäryhmään tai suoraan wiki tilaan Space Admin - valikon kautta.
- Tunnistetut käyttäjät
- Kaikki tunnistetut haka-kirjautuneet ovat osa 'haka_users' ryhmää.
- Aalto tunnuksilla tunnistetut ovat osa 'aalto_users' ryhmää.
- Aalto-yliopiston opiskelijoiksi tunnistetut ovat osa 'aalto_student' ryhmää.
- Aalto-yliopiston työntekijät ovat osa 'aalto_staff' ryhmää.
- Tilan ylläpitäjä (Space Admin) lisää tunnistetut käyttäjät ryhmiin tai suoraan wiki-tilaan.
- Tilan ylläpitäjät (Space Admin)
- Vastaavat yksittäisten tilojen ylläpidosta
- Tilan luojasta tulee automaattisesti tilan ylläpitäjä
Eri käyttäjäkategorioiden oikeudet ja velvollisuudet on selitetty tarkemmin wikin käyttöehdoissa. Kaikki tunnistetut käyttäjät ovat myös oman kotiorganisaationsa sääntöjen alaisia.
8. Rajoitukset
Rajoitukset
Wiki sivuille voidaan antaa myös käyttörajoituksia. Nämä käyttörajoitukset ohittavat tilalle annetut rajoitukset, jos siis wiki tilaan on annetty pääsy kaikille wikiin kirjautuneille käyttäjille, voidaan yhteen sivuun pääsy rajoittaa vain tietyille henkilöille määritelemälle sille sivukohtaise rajoitukset.
Sivukohtaisia rajoituksia voi määritellä joko sivun editointitilassa, tilan alalaidasta Restrictions -kohdasta, tai sivua katsellessa Tools -valikosta valinnalla Restrictions.
Jokaiselle wiki sivulle voidaan antaa merkkisanoja (lables) ja rajoituksia. Näitä voi lisätä ja muokata sivun muokkauseditorin alalaidasta.

Rajoituksia voi antaa sivun katseluoikeuksille, ja ediointioikeuksille erikseen. Rajoituksia voi myös kohdentaa tiettyihin käyttäjiin tai ryhmiin.

9. Merkit (lable)
Jokaiselle sivulle voidaan liittää käyttäjän määrittelemiä merkkisanoja (tag, label).
Merkkisanat ovat sivun luojan vapaasti valitsemia ja niiden tarkoitus on helpottaa wikien käyttäjiä löytämään sisältöä tietyistä aiheista. Niiden avulla voidaan myös ryhmitellä tietoa sekä esittää sitä toisissa wiki tiloissa.
Vinkki: Tiettyyn projektiin kuuluvat wiki sivut voi ryhmittää käyttämällä niissä samaa merkkisanaa
2 Comments
Antti Salovaara
Miten anonyymin sivujen kommentoinnin saa estettyä?
Tällä hetkellä joka viikko saan spämmiä omille sivuilleni, koska kommentteja voi laittaa mille tahansa sivulle kuka tahansa. Restrictions-valikkoon tarvittaisiin lisämahdollisuus kommentoinnin kieltämiseen.
Juha Martikainen
Anonyymi kommenttispam oli tosiaan ongelma Aalto Wikissä. Olemme nyt asentaneet Aalto Wikiin kommenttispammia filtteröivän pluginin jonka pitäisi
havaita ainakin suurin osa spammista. Varmin tapa estää spam on edelleen poistaa sivun anonyymeiltä käyttäjiltä kommentointi oikeus. Tämä on mahdollista
menemällä tilan hallintaan (Space Admin), siellä kohtaan Permissions ja muokkaamalla Anonymous Users - kohdan oikeuksia ottamalla kommentointi kohdasta
raksin pois ja tallentamalla uudet oikeudet.