Child pages
  • 9. FAQ - Musiikki
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Case 1 "Spotify opetuksessa"

"Haluat soittaa musiikin oppitunnilla lempiartistisi musiikkia Spotifystä. Onko tämä tekijänoikeudellisesti mahdollista?"

Ei ole. Opetus on julkista. Spotifyn käyttöehtojen mukaan palvelu on tarkoitettu ainoastaan yksityiseen käyttöön.

Case 2 "  Netistä ostettu musiikki opetuksessa"

"Opettaja on ostanut netistä tietokoneelleen musiikkia. Voiko opettaja soittaa kyseisiä kappaleita musiikintunnilla oppilaille?"

Useimpien musiikkia myyvien  verkkopalvelujen käyttöehtojen mukaan ei voi.  Tekijänoikeuslain 21 §:n 1 momentin  mukaan julkaistun musiikki teoksen saa esittää opetuksen yhteydessä. Tekijänoikeuslaki on kuitenkin sopimuksen varaista oikeutta ja jos verkkopalvelun käyttöehtojen mukaan  musiikin osto oikeuttaa ainoastaan henkilökohtaiseen käyttöön, sitoo tämä sopimus käyttäjää, eikä hän saa käyttää musiikkia opetuksessa, joka on julkista esittämistä.

Case 3 "Musiikin kopiointi opetusta varten"

"Saako opettaja kopioida kotonaan olevat ja kirjastosta lainatut CD-levyt tietokoneelleen ja soittaa kyseistä musiikkia tietokoneelta oppitunnilla?"

Ei saa. Vaikka musiikin esittäminen opetuksen yhteydessä on sallittua, kopioiminen muuhun kuin yksityiseen käyttöön ei ole. Siten musiikin kopioiminen alkuperäistallenteelta, esimerkiksi CD-levyltä, muuhun kuin yksityiskäyttöön on kiellettyä.

Case 4 "Teosto ja Creative Commons"

"Voitko lisensoida omaa musiikkiasi Creative Commons -lisenssillä, vaikka olet Teosto Ry:n jäsen?"

Et voi. Liittymällä Teostoon olet luovuttanut sävellyksiesi hallintaoikeudet Teostolle. Tällöin et myöskään voi päättää niiden lisensoinnista itse.

Case 5 "Laillisen lähteen vaatimus yksityiselle kopioinnille"

"Voitko kopioida netissä julkaistua musiikkia yksityiseen käyttöösi, vaikka tiedät, että se on laitettu sinne ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa?"

Et voi. Tekijänoikeuslain mukaan julkaistusta teoksesta saa valmistaa muutaman kappaleen yksityiseen käyttöön. Säännökseen liittyy kuitenkin ns. laillisen lähteen vaatimus, jonka mukaan yksityiseen käyttöön ei saa valmistaa kopioita silloin, jos teoksen kappale on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin tekijän taloudellisia oikeuksia loukkaavalla tavalla. Laillisen lähteen vaatimuksen rikkomisesta voi seurata korvausvastuu, jos kopioija tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää lähteen laittomuudesta.

6.      Miten pitää toimia, jos tekee taustamusiikkia ja/tai äänimaisemaa videoon?

 

Jos sävelteoksen oikeudenhaltija ei ole Teoston asiakas, solmii hän itse teoksiaan koskevat sopimukset.

Teoston asiakas siirtää asiakassopimuksella Teostolle yksinoikeuden sopia säveltaiteellisten ja niihin liittyvien kirjallisten teosten tekijänoikeuslain tarkoittamasta käytöstä.

2 § Teostolle luovutettavat oikeudet

Teosto saa tällä sopimuksella kunkin teoksen luomisajankohdasta lukien sopimuksen voimassaoloajaksi:

a) yksinomaisen oikeuden teosten julkiseen esittämiseen sekä vuokraamiseen ja muuhun

saattamiseen yleisön saataviin;

b) yksinomaisen oikeuden teosten tallentamiseen ääni- tai kuvanauhalle, ääni- tai kuvalevylle ja

muulle laitteelle, jolla ne voidaan toisintaa; sekä

c) yksinomaisen oikeuden vastaanottaa, säilyttää ja tilittää asiakkaalle tekijänoikeuslainsäädännön

nojalla tulevia tyhjäkasetti- ja muita vastaavia korvauksia.

 Kuitenkin mm. AV- tuotantojen osalta Teoston asiakkaana sävelteoksen oikeudenhaltija voi eräissä tapauksissa valita itsehallinnoinnin teoksen synkronoinnin osalta tai valita  NBC:n synkronoinnin hallinnoinnin palvelun. Jos tekijä ei ole aikaisemmin solminut sävelteoksesta esim. kustannussopimusta musiikkikustantajan kanssa ja teoksen käyttöön ei liity kolmansien kuten sanoittajan ja sovittajan oikeuksia, voi tekijä valita itsehallinnoinnin alla keltaisella merkityissä käyttömuodoissa.

7.       Miten toimin, jos sovin tilaajan kanssa, että he maksavat yhden könttäsumman, jolla saavat kaikki oikeudet äänen käyttöön?

       Jos valitset synkronoinnin itsehallinnoinnin sovit tilaajan kanssa musiikin käytöstä ja tällöin laskutat itse sovitun summan musiikin liittämisestä AV-tuotantoon.

       Jos kaikki oikeudet tarkoittavat myös muuta käyttöä kuin käyttöä av- tallenteessa  esim. käyttöä   muuhun julkiseen esittämiseen tai omistusoikeuden siirtämistä teokseen  on tämä ongelmallista koska muu käyttö kuin AV-tallenteen synkronointilupa  ei kuulu itsehallinnoinnin piiriin vaan tältä osin  on sopimuksen mukaisesti kyse Teoston yksinomaisesta  oikeudesta  sopia käytöstä.

 Käytännössä ne teokset joista ei ole tehty teosilmoitusta  Teostoon eivät tuota tekijälle tilitettäviä esityskorvauksia. Synkronointikorvaus NBC:n palveluna kattaa k.o AV-tallenteen esittämisen Pohjoismaissa ja  Baltian alueella (sisältää online käytön ) .

        8.      Entä jos saavat oikeuden käyttää ääntä vapaasti, mutta ei yksinoikeutta, eli että saan itse käyttää/jakaa kyseistä ääntä?

Siltä osin kun et ole luovuttanut tekijänoikeuden omistusoikeutta tai hallinnointioikeutta millekään taholle, kuuluvat kyseiset oikeudet sinulle.  Jos äänitteen tuottajana on tilaajayritys, syntyy tilaajayritykselle itsenäinen äänitteen tuottajan oikeus ja sinun täytyy saada tuottajalta oikeus käyttää äänitettä. Omilla nettisivuillasi voi taas käyttää omaa musiikkiasi erillisellä Teoston luvalla. Voit tarjota omia teoksiasi tai niiden osia kuunneltavaksi tai ladattavaksi ilmaiseksi omassa hallinnassasi olevilla verkkosivuilla. Tarvitset tähän käyttöluvan, jonka voit hankkia Teoston verkkopalvelusta.  Lupa koskee vain sinun oikeuksiasi teokseen tai teoksiin ja vastuullasi on hankkia suostumus myös kappaleen muilta tekijöiltä sekä äänitteen muilta oikeudenhaltijoilta, kuten äänitteen tuottajalta.   http://www.teosto.fi/tekijat/palvelut-tekijoille/oma-musiikki-verkossa

9.      Onko eroa sävelletyn musiikin tai äänimaisemallisemman välillä?

 

Teoston hallinnointi koskee vain säveltaiteellisia teoksia ja niihin liittyviä kirjallisia teoksia, eli jos äänimaisema ei ole säveltaiteellinen teos, voit siirtää sen omistus-.käyttöoikeuksia vapaasti.

 
  • No labels