3/2006
Taiteistuminen ja taiteen hyöty vetävät ristiin ja samalla yhdistävät ajatuksia ja tekoja. Taiteella on tehtäviä, jotka eivät ole taidetta. Taide antaa välineitä, joita ei muualla ole. Sosiaaliala on jo varsin laajasti taiteistunut. Tiina Pusa pohtii, kuinka tämä vaikuttaa kumpaankin osapuoleen.
Mira Kallio asettaa maalauksen ajattelemisen paikaksi. Onko maalauksella kieli ja kuka sitä kuulee? Kuvataiteesta puhuminen kielellä, joka on sen oma, on lähtökohta kuvan erityisyyteen. Erityisyys on tunnistettava, jos maalaaminen on tärkeää.
Mediakasvatuksessa on monia ansoja, esimerkiksi informaation ja propagandan ansat. Ei ole kovin yksinkertaista tunnistaa harhaanjohtamista, koska sen keinot ovat samat kuin tiedottamisen, ei edes vaikka itse näkisi ja kuulisi.
Dokumentti on lavea määre. Dokumentti on hyvä keino tutkia. Mutta mitä? Mikä jää dokumentin haaviin?
Edita Musneckiene took part in the trip to Kaliningrad (see previous issue). Her essay, very argumentative with photos, shows us the Russian oblast of our days, and somewhere there behind the culturally significant past of Königsberg, too.
1-9 Sosiaalialan taiteistumisen arkeologiaa / Pusa Tiina
10-21 Ajatella maalauksen kielellä / Kallio Mira
22-31 Musta informaatio ja sen energia / Huhtinen Aki-Mauri
32-43 Julmuuden teatteri: Jacopetti & Prosperi / Varto Juha
44-49 Kaliningrad Oblast - The Flashback / Musneckiene Edita