Sisu HELP

Opiskelijan Sisu-ohjeet 10.1.2023 alkaen aalto.fi-sivustolla

Linkki uusiin ohjeisiin
Opiskelijan ohjeet poistetaan täältä 31.1.2023. Opettajien ja hallinnon ohjeet jäätävät edelleen tälle sivustolle.

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

[på svenska] [in English]


Ajoitus-näkymässä voi ajoittaa valitut opinnot periodeille, lukukausille ja lukuvuosille. Näkymän yläosassa on aikajana, jolle opintojaksot ajoitetaan.

Aikajanalla näkyy paljonko ajoitettuja opintoja on periodilla/lukukaudella/lukuvuodella, samoin suoritetut opinnot.  Kun opintojaksosta saa suoritusmerkinnän, muuttuu opintojakson status aikajanalla suoritetuksi.

Suoritukset tulevat ajoitukseen suorituspäivämäärän mukaan, eli se voi muuttaa aiemmin tehtyä ajoitusta. Esimerkiksi jos opintojakso on ajoitettu periodeihin I-II, näkyy suoritus ajoituksessa kuitenkin vain periodissa II, koska opintojakso päättyy periodissa II ja viimeiset suoritukset ja arvostelu tehdään silloin. Vastaavasti jos opintojakso on ajoitettu periodiin I, mutta suoritettu periodissa IV, ajoitus siirtyy periodiin IV.

Ajoitus-näkymän muokkaus

Pitämällä hiirtä opintojakson yllä ja painamalla siihen ilmestyvää kolmea pistettä löydät muokkaustoimintoja ajoitukselle.

Poista-toiminnolla voit poistaa opintojakson ajoituksesta, jolloin se siirtyy takaisin Sijoita opintojaksoja aikajanalle -osioon.

Muokkaa kestoa -toiminnolla saat muokattua opintojakson pituutta. Tällöin saat halutessasi useamman periodin pituiset kurssit näkymään oikein ajoitusnäkymässä.

Muokkaa kestoa -toiminto toimii näin:

 1. Sijoita opintojakso siihen periodiin, jossa se alkaa
 2. Paina Muokkaa kestoa -painiketta
 3. Sijoita opintojakso siihen periodiin, jossa se päättyy

Siirrä ajoitusta -toiminnolla saat siirrettyä opintojakson toiseen periodiin.

Mistä tiedän, mihin ajoitan opintojaksoni?

Tiedot opintojaksojen opetusperiodeista löydät kolmesta paikasta:

 1. Sisu: opintojaksoesite (paina opintojakson kurssikoodia)
 2. Into: sen koulutusohjelman opetussuunnitelmasta, johon opintojakso kuuluu
 3. aalto.fi: haun voi suodattaa periodin mukaan

Opintojakson ilmoittautumisaika löytyy opintojaksoesitteestä:

 1. Avaa opintojaksoesite painamalla opintojakson kurssikoodia
 2. Siirry Suoritustavat-välilehdelle
 3. Valitse Opetus-otsikon alta opetusajankohta
 4. Siirry Ilmoittautuminen-välilehdelle

Löydät ilmoittautumisajat opintojaksoihin myös opintokalenterin oikean reunan valinta-avustimesta erikseen jokaisen opintojakson kohdalta.


Ajoitus aloitetaan oikeasta alareunasta klikkaamalla Sijoita opintojaksoja aikajanalle -painiketta. Toiminto avaa näkymän, jossa opintojaksot on jaoteltu kokonaisuuksittain. Sijoittaminen aikajanalle aloitetaan painamalla nuolta opintojaksossa.

 Näkymä jossa opintojaksot on jaoteltu palkkeihin kokonaisuuksittain. Perusopinnot, pääaine, sivuaine ja vapaasti valittavat opinnot. Nuolen kuvake löytyy opintojaksopalkin oikeasta reunasta.

Vie kursori viivoitetulle alueelle kohti sitä periodia, johon haluat ajoittaa opintojakson. Alla olevassa kuvassa kursori viedään esimerkiksi keltaiseen kohtaan. Näet tekstin Ajoita tähän

Ajoitus-näkymä, jossa avautuu jaksot ja lukuvuodet aikajanapalkkeihin. Haluttu ajankohta valitaan aikajanalta, kuvassa esimerkki merkattu keltaisella alueella. Ruudulla on myös vahvistuspyyntö, kun valinta on tehty.


Ajoitus-näkymää ei tarvitse tallentaa erikseen, sillä Sisu tallentaa sen automaattisesti.

Voit tehdä oman merkinnän näkymään ylhäältä oikealta kolmen pisteen takaa kohdasta Lisää oma merkintä. Huomioithan kuitenkin, että ohjaajasi voi lukea omat merkintäsi. Samasta kohdasta painikkeen Poista kaikki takaa voit myös poistaa kaikki tekemäsi ajoitukset.

Kesäperiodit saat näkyviin ruksimalla Näytä kesäperiodit -kohdan.


Muistathan myös Malliajoitukset, jotka korkeakoulusi on saattanut tehdä järjestelmään helpottamaan kurssien ajoittamista. • No labels