OPIT

Opiskelijan Oodi-ohje

Ajantasaiset WebOodi-ohjeet: Oodi HELP

Näitä sivuja ei enää päivitetä, uudet ohjeet Oodi HELP-wikissä (linkki yllä).

Opiskelijan ohje

Lyhyt ohje tärkeimpiin toimintoihin (pdf) | HOPS-ohjeet |

WebOodin ohje opiskelijalle

Tämä ohje sisältää ohjeet kaikkiin WebOodin opiskelijan toimintoihin, jotka ovat käytössä Aallon WebOodissa.

WebOodi löytyy suoraan suomeksi osoitteesta: https://oodi.aalto.fi/a/ .

Voit käyttää WebOodia seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 5.5 ja uudemmat, Netscape 6.0 ja uudemmat, sekä Mozillan ja Operan standardiversiot.

WebOodin käytössä ilmenevistä ongelmista voit ottaa yhteyttä osoitteeseen oodi@aalto.fi .

WEBOODI AALLOSSA

Tällä hetkellä Aallossa on käytössä WebOodi, jonka avulla opiskelija voi

 • tarkastella ja muuttaa omia yhteystietojaan sekä niiden luovutusehtoja,
 • selata opetusohjelmaa eli kursseja ja kurssikuvauksia,
 • ilmoittautua kursseille, tentteihin ja muihin opetustapahtumiin
 • tilata opetusmonisteita,
 • katsella suorituksiaan ja
 • tilata epävirallisen suoritusrekisteriotteen.

AALLOSSA ollaan ottamassa käyttöön myös Oodin HOPS-toimintoa sekä kurssipalautejärjestelmää. Lisätietoja näistä löydät mm. sivulta Oodi > Ajankohtaista sekä WebOodin etusivun uutispalstalta.

WEBOODIN KÄYTÖN ALOITUS JA LOPETUS

WebOodiin kirjaudutaan WebLogin (shibboleth)-kirjautumisella. Suosittelemme kaikkia käyttämään Aalto-kirjautumista. Voit aktivoida Aalto-tunnuksesi osoitteessa https://salasana.aalto.fi.

 • käyttäjätunnus: Aalto-tunnus
 • salasana: Aalto-tunnuksen salasana

Sisäänkirjautuminen

Valitse selainikkunan vasemmassa laidassa olevasta päävalikosta Etusivu / sisään. Klikkaa linkkiä OPISKELIJA Kirjaudu sisään , valitse korkeakoulu, jonka kirjautumista käytät ja kirjaudu sisään. Jos sinulla on usean korkeakoulun tunnukset, suosittelemme Aalto-kirjautumisen käyttämistä.

Muut kirjautumiset kuin Aalto-kirjautuminen poistuvat käytöstä WebOodissa Syksyllä 2011 ensimmäisen periodin lopussa.

Sisäänkirjautumisen jälkeen saat näkyviin ns. henkilökohtaisen etusivun ja päävalikossa näkyvät käytettävissäsi olevat toiminnot.

Ongelmia sisäänkirjautumisessa?

 • Kirjoitithan varmasti oikean tunnuksen ja oikean salasanan oikeaan kohtaan?
 • Olethan ilmoittautunut lukukaudelle/vuodelle läsnä- tai poissaolevaksi? Vain läsnä/poissaolevaksi ilmoittautuneet pääsevät kirjautumaan WebOodiin. Hoida lukukausi-ilmoittautumisesi kuntoon. Lisätietoja saat esim. Kauppakorkeakoulun opiskelijapalveluista Taideteollisen korkeakoulun opiskelijapalveluista tekniikan alan opiskelijapalveluista.
 • Oletko jo valmistunut? Kun valmistut, opinto-oikeutesi Aallossa lakkaa, jos sinulla ei ole muita voimassaolevia opinto-oikeuksia. Vain opinto-oikeuden omaavat pääsevät kirjautumaan WebOodiin.
 • Oletko opiskellut Aallossa vain tietyn määräajan (esim. vaihto- tai JOO-opiskelijana)? Opinto-oikeutesi on määräaikainen ja vain kyseisen opinto-oikeuden keston ajan pääset kirjautumaan WebOodiin.

Uloskirjautuminen

Paina päävalikosta Lopeta, jolloin ohjelma palaa kaikille yhteiselle aloitussivulle.

Salasanan vaihtaminen

Vaihda salasana IT-palveluiden antamien ohjeiden mukaan.

KURSSIEN JA OPINTO-OPPAIDEN SELAILU

WebOodista näet kaikki Aallon opinto-oppaisiin kuuluvat kurssit eli opintojaksot sisältökuvauksineen. Joka lukuvuodelle on oma opinto-oppaansa. WebOodin erilaisista kurssilistauksista pääset opintojakson esittelevälle näytölle aina tunnistetta eli kurssikoodia klikkaamalla. Opinto-oppaat julkaistaan vuosittain 1. elokuuta.

WebOodin termistöstä on hyvä tietää myös termi opetustapahtuma. Opetustapahtuma kertoo, milloin opinto-oppaiseen kuuluva kurssi järjestetään, eli toisin sanoen se kertoo kurssin tai tentin aikataulun. Kullakin opintojaksolla voi olla siis useita opetustapahtumia eli yhtä monta kertaa kuin kurssia/tenttiä lukuvuoden aikana järjestetään. Jokainen tentti ja jokainen kurssi on oma opetustapahtumansa. Opetustapahtuman tietoihin ja kurssiin/tenttiin ilmoittautumaan pääset WebOodin kurssilistauksista aina kurssin nimeä klikkaamalla. Opetustapahtumat päivitetään pääsääntöisesti WebOodiin lukukausittain; syksy elokuussa ja kevät joulu-tammikuussa. Kurssihaun voi rajata opintojaksoihin (haku: Hae kaikki kurssit) tai opetustapahtumiin (haku: Hae tämänhetkistä/tulevaa opetusta).

Kurssikuvauksissa ja opinto-oppaissa käytetyt lyhenteet.

Voit hakea kursseja kahdella tavalla, joko Hakutermeillä tai Opinto-oppaista (päävalikon Kurssien haku -otsikon alla). Kurssien haku ja opinto-oppaan selailu ei vaadi kirjautumista järjestelmään.

Haku

Hakutermeillä haettaessa on annettava ainakin yksi hakuehto. Voit hakea hakuehdoilla Nimi tai tunniste (kurssikoodi) ja Organisaatio. Opetuksen ja tenttien aikatauluja (opetustapahtumia) voidaan hakea myös hakuehdoilla Opetustapahtuman tyyppi, Aika, Alkamispäivä – Päättymispäivä ja Opetuskieli.

Käynnistä haku painamalla

 • joko Hae tämänhetkistä/tulevaa opetusta -- Hakee vain kursseja, joilla on tämänhetkistä tai tulevaa opetusta ja/tai tenttejä (opetustapahtumia).
 • tai Hae kaikki kurssit -- Hakee kaikista kursseista eli opintojaksoista, oli niillä opetusta tai ei.

Alla on kuva Hae tämänhetkistä/tulevaa opetusta -haun tuloksista. Hae kaikki kurssit -haun tulokset ovat riisutumpia. Kurssikoodia klikkaamalla näet opinto-oppaan mukaisen kurssikuvauksen sekä yhteenvedon tämänhetkisestä/tulevasta opetuksesta ja tenteistä. Kurssin nimeä klikkaamalla pääset suoraan ilmoittautumisnäytölle.

Opinto-oppaista

Opinto-oppaita voit selailla WebOodissa laitoksittain. Valitse Opinto-oppaista ja valitse ensin tiedekunta, sitten laitos. Alla on kuva erään laitoksen opetusohjelmanäkymästä. Opetus-välilehdellä on lista järjestettävästä opetuksesta. Tiedot päivitetään pääsääntöisesti noin puolivuosittain; syksy elokuussa ja kevät joulu-tammikuussa. Tentit-välilehdellä näkyy kurssien tentit. Kurssit-välilehdellä on lista kaikista kyseisen laitoksen järjestämistä kursseista ko. lukuvuonna eli laitoksen opinto-opas.

OMAT OPINNOT

Päävalikon Omat opinnot -kategoriassa on viisi toimintoa: Suunnitellut, Ilmoittautumiset, Suoritukset, Ei aktiiviset ja Suoritusote.

Suunnitellut

Suunnitellut-toiminto poistui WebOodin versiossa 2.71, joka asennettiin kesällä 2008. Suunnitellut-otsikkoa ei näy päävalikossa uusilla opiskelijoilla, eikä heillä, joilla ei ole merkittynä Oodiin suunniteltuja opintoja. He, jotka ennen kesää 2008 ovat lisänneet Suunnitellut-listaan kursseja, näkevät listan edelleen. Kurssien aikataulutusta voi muuttaa (Ajoitus-alasvetovalikko) ja niitä voi poistaa listalta. Listalle ei voi kuitenkaan lisätä uusia kursseja.

Ilmoittautumiset

Ilmoittautumiset-sivulla näet, minkä kurssien vähintään yhteen opetustapahtumaan tai tentteihin olet ilmoittautunut WebOodissa. Klikkaamalla kurssin nimeä näet tarkemmat tiedot ilmoittautumisestasi. Klikkaamalla kurssin tunnistetta (kurssikoodia) näet kurssikuvauksen ja kurssin tulevat järjestämiskerrat sekä tentit. Ilmoittautumisia voi lajitella tunnisteen, nimen ja ajankohdan mukaan. Piilota-painikkeella voit piilottaa ilmoittautumisen eli ilmoittautuminen säilyy, mutta kurssi siirtyy tästä listasta Piilotetut ilmoittautumiset -listaan. Poista-painikkeella voit poistaa ilmoittautumisen.

Kuinka ilmoittautua kurssille/tenttiin?

Kurssien ilmoittautumisajat vaihtelevat. Ajat näet WebOodista. Tentteihin opiskelijan tulee ilmoittautua pääsääntäisesti noin viikkoa ennen koetilaisuuden järjestämistä, jollei opettaja hyväksy myöhempää ilmoittautumista. Kauppakorkeakoulun tentteihin ilmoittaudutaan viimeistään 7 päivää ennen tenttiä (HSE:n tarkemmat tentti-ilmoittautumiskäytännöt), aukeaa vain Kauppakorkeakoulun verkossa). HUOM! Tarkista kuitenkin WebOodista kurssin/tentin tarkka ilmoittautumisaika.

Kurssille, harjoitukseen, tenttiin yms. ilmoittautuminen tai opetusmateriaalin tilaus tapahtuu etsimällä kyseinen opetustapahtuma Kurssien haku -toiminnolla (ks. ohjeen kohta Kurssien hakeminen). Paina Hae tämänhetkistä/tulevaa opetusta, jotta näet ajankohtaisimman opetuksen, johon voi ilmoittautua. Klikkaamalla hakutuloksissa kurssin koodia näet kurssikuvauksen. Klikkaa kurssin nimeä tai Ilmoittaudu-linkkiä päästäksesi ilmoittautumisnäyttöön. Raksita se/ne opetustapahtuma(t), johon haluat ilmoittautua. (Kurssi-ilmoittautuminen kerätään usein Luennot-kohtaan.) Kirjoita Lisätietoja-tekstikenttään mahdollinen viesti opettajalle. Muista painaa lopuksi Tallenna ilmoittautuminen sivun alalaidasta. Nyt olet rekiströitynyt ja kyseinen kurssi näkyy henkilökohtaisella Ilmoittautumiset-sivullasi.

Vinkki: Kätevä tentti-ilmoittautuminen

Jos olet ilmoittautunut jo kyseiselle kurssille, mene Ilmoittautumiset-sivulle, klikkaa listassa kyseisen kurssin tunnistetta. Päädyt Opintojakso-sivulle, josta näet kaikki kurssin tulevat tentit koostetusti ja pääset niitä klikkaamalla ilmoittautumaan.

Opetusmonisteen eli prujun tilaaminen teknillisessa korkeakoulussa

Syksystä 2008 alkaen tekniikan alalla opetusmonisteet kopioi Multiprint Espoo. Kurssin mahdolliset prujut tilataan ilmoittautumalla kurssin "Opetusmateriaalin tilaus" -tyyppiseen tapahtumaan. Tilaus on sitova. Tilaajien nimet toimitetaan prujut monistavaan Multiprintiin tiettyinä öinä. Aikataulu ilmoitetaan WebOodiin etusivun uutispalstalla. Ohjeet, hinnastot ja prujujen noutopaikka osoitteessa http://mpespoo.seasamservice.fi/opetusmonisteet/.

Suoritukset

Suorituksia voi lajitella tunnisteen, nimen ja suorituspäivän mukaan. Sivun alalaidassa näet opintojesi yhteisopintoviikko-/pistemäärän.

Klikkaamalla tietyn opinnon tunnistetta näet kyseisen kurssin kuvauksen. Vinkki: Jos haluat suorittamiesi kurssien kuvauksen englanniksi/ruotsiksi, vaihda WebOodin kieli englanniksi/ruotsiksi ja tule Suoritukset-sivulle uudelleen.

Ei aktiiviset

Ei aktiiviset -painike tuo näkyviin korotetut, hylätyt ja vanhentuneet suoritukset, jotta opiskelija voisi seurata suoritushistoriaansa myös näiden osalta. Korotetut ovat suorituksia, joiden arvosanaa opiskelija on käynyt parantamassa esim. tenttimällä. Hylätyt ovat kursseja ja tenttejä, josta opiskelija on saanut hylätyn loppuarvosanan. Tutkintosäännön 1995 mukaan osasto voi määrätä yli kuusi vuotta vanhemman pää- ja sivuaineopintojen kannalta keskeisen opintojakson suorituksen vanhentuneeksi.

Suoritusote

Suoritusote-sivulta voit tilata epävirallisen suoritusotteen. Valitse kieli, millä haluat otteen ja paina Tilaa-painiketta. Epävirallinen ote muodostuu linkiksi WebOodiin sinun etusivullesi n. 1 tunnin kuluessa tilauksesta. Jos opinto-oikeutesi ei ole voimassa (esimerkiksi jos olet valmistunut tai et ole ilmoittautunut lukukaudelle), Oodi ei voi toimittaa suoritusotetta. Tästä ei tule erillistä ilmoitusta.

HENKILÖTIEDOT

Opiskelijan on itse pidettävä ajan tasalla osoite-, puhelinnumero-, sähköposti-, kotisivu-, kotikunta- ja luovutusehtotietonsa. Muutokset voi tehdä valitsemalla päävalikon Muut toiminnot -kategoriasta kohdan Henkilötiedot ja painamalla Muuta-painiketta ko. tiedon kohdalla ja tallettamalla muuttuneen tiedon. Henkilötiedot-sivulta voit tarkistaa opinto-oikeus- ja läsnäolotietosi.

Huom! Kirjastoilla (kaupallinen ala), (taideteollinen ala), (tekniikan ala) ja YTHS:llä on omat rekisterinsä, joten muista ilmoittaa osoitteen muutoksesta erikseen näihin paikkoihin. Opintotuki saa osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä. (Muista kuitenkin tehdä TKK:n opintotukeen olosuhdemuutosilmoitus OTm-lomakkeella, jos saat asumislisää. Muutosta vanhemman luokse tai luota pois on myös ilmoitettava aina, koska sillä on vaikutusta myös opintorahaan.)

ASETUKSET

Asetuksista voi vaihtaa suomen, ruotsin tai englannin WebOodin käyttöliittymän kieleksi. Valinta astuu voimaan kirjautuessasi sisään seuraavan kerran. Valitse päävalikon kategorian Muut toiminnot toiminto Asetukset.

HOPS-OHJEITA

HSE

 • WebOodin HOPSin käyttöohjeet Kauppakorkeakoulussa KTK-tutkintoa suorittaville, KTK-tutkinto
 • WebOodin HOPSin käyttöohjeet Kauppakorkeakoulussa KTM-tutkintoa suorittaville, KTM-tutkinto

TKK

 • WebOodin HOPSin (OodiHOPS) käyttöohje tekniikan alan opiskelijoille suomeksi ja ruotsiksi

Päivitetty 9.6.2011/OPItieto-tiimi

 • No labels