OPIT

Opiskelijan Exam ohjeet


EXAM-tenttiin ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua tenttiin, kun kurssin opettaja on julkaissut tentin EXAM-järjestelmässä. Kaikkia tenttejä ei ole mahdollista suorittaa EXAMissa.

 1. Kirjaudu EXAM-järjestelmään osoitteessa exam.aalto.fi. Löydät kurssisi kurssikoodilla (esim. CRM-10001) tai voit käyttää opettajalta saamaasi ilmoittautumislinkkiä.
 2. Varaa järjestelmästä sinulle sopiva tenttitila (EXAM-studio) ja -aika. Huomioithan varausta tehdessäsi rakennusten aukioloajat. Tenttijän vastuulla on tarkistaa, että rakennus on avoinna valittuna ajankohtana. EXAM-studiot Aalto-yliopiston kampuksella.
 3. Varattuasi tenttipaikan ja - ajan saat tenttivarausvahvistuksen sähköpostiisi. Tenttivarausvahvistusviesti sisältää sinulle varatun tenttikoneen numeron. Tentin tekeminen on mahdollista ainoastaan kyseisellä koneella varattuna ajankohtana.
 4. Tutustu huolellisesti Aalto-yliopiston tenttimistä koskeviin sääntöihin ja ohjeisiin ja varaudu toimimaan niiden mukaisesti.
 5. Mikäli et voi osallistua varaamaasi tenttiin, muuta tai peru varauksesi EXAM-järjestelmästä.

Tärkeät Exam-ohjeet:

Opiskelijan muut ohjeet EXAM

EXAM-tentin suorittaminen

 1. EXAM-tentti suoritetaan kampuksella kameravalvotussa EXAM-huoneessa. Varmista saamastasi varausvahvistusviestistä, mikä tietokone on varattu käyttöösi.
 2. Ota mukaasi opiskelijakorttisi (tai muu henkilöllisyyden todentava asiakirja). EXAM-tenttitiloissa suoritetaan henkilöllisyyden varmistamisia pistokokein.
 3. Saavu paikalle hyvissä ajoin.
 4. Jätä henkilökohtaiset tavarasi tenttihuoneen edessä oleviin lukollisiin lokerikkoihin. EXAM-tenttihuoneeseen saa ottaa mukaan ainoastaan opiskelijakortin (tai muu henkilöllisyyden todentava asiakirjan). Huomaa, että tenttitilaan ei saa ottaa mukaan puhelinta, älykelloa tai muita tarvikkeita.
 5. Kirjaudu sinulle varatulle tietokoneelle ensin yleistunnuksella, joka löytyy koneen vierestä ja sen jälkeen EXAM-järjestelmään omilla Aalto-tunnuksillasi.
 6. Tenttisi käynnistyy tenttiajan alkaessa.
 7. Kun olet vastannut kysymyksiin, tallenna vastauksesi ja kirjaudu ulos sekä EXAMista että tietokoneelta.
 8. Saat sähköpostiviestin, kun tenttisi on arvioitu. Voit lukea saamasi arvioinnin EXAM-järjestelmästä.


Jos tentin aikana ilmenee teknisiä ongelmia, toimi ”Jos tenttisi keskeytyy”-ohjeen mukaisesti.

Jos tenttisi keskeytyy

Ongelmatilanteet ratkaistaan jälkikäteen. Jos jokin tenttilaitteistoon tai tenttitilaan liittyvä ongelma estää sinua vastaamasta tenttiin varaamanasi tenttiaikana, poistu tenttitilasta ja tee tapahtumasta poikkeusilmoitus sähköpostitse osoitteeseen exam@aalto.fi.

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

 • Nimi
 • Sähköpostiosoite
 • Tapahtuma-aika (päivämäärä ja kellonaika)
 • Tentin nimi
 • Tenttitietokoneen numero (tarkista saamastasi varausvahvistusviestistä)
 • Lyhyt kuvaus tentin keskeyttämisen syystä.

Ilmoituksen perusteella tilanne tarkistetaan ja sinuun otetaan yhteyttä. Ilmoituksen tekeminen on edellytys sille, että sinulle voidaan antaa mahdollisuus suorittaa tentti uudelleen.

Ohjeistus sähkökatkon varalle: Jos sähkökatko keskeyttää tentin, poistu tenttitilasta ja rakennuksesta. Liiku varovasti ja ota kaikki tavarat mukaasi. Älä käytä hissejä. Ota yhteys aulapalveluihin, jos tarvitset apua. Katkon alkuun mennessä kirjoittamasi tenttivastaukset palautuvat automaattisesti opettajalle. Noudata yllä olevia ohjeita poikkeusilmoituksen tekemisestä.

Exam-tenttitila ja valvonta 

 • Jokaisessa EXAM-tenttitilassa on reaaliaikainen valvontakamera, joka tallentaa kuvaa ja ääntä. Aalto-yliopiston tietosuojailmoitus opiskelijoille pitää sisällään myös valvontaan liittyvät näkökulmat.
 • Exam-valvojat tarkistavat opiskelijoiden henkilöllisyyden säännöllisesti tenttitilojen läheisyydessä. Muistathan, että tenttivilpistä tai tenttivilppiyrityksestä seuraa useimmiten rangaistus.
 • Vältä ylimääräistä liikehdintää ja kävelyä tilassa tentin aikana. Anna tenttirauha muille samassa tilassa tenttiä suorittaville opiskelijoille.
 • Ellet hyväksy EXAM-tenttijärjestelmän käyttöehtoja, ota yhteyttä EXAM-tenttisi vastuuopettajaan mahdollisimman hyvissä ajoin ennen tenttiä.

Ohjelmat, liitetiedostot ja linkit EXAMissa

OHJELMAT

EXAM-järjestelmä on rajattu ympäristö, jossa ei ole käytettävissä kaikkia tietokoneen toimintoja. Koneilta ei ole pääsyä internettiin. Käytä EXAMissa liikkumiseen hiirtä. Älä käytä näppäimistöllä pikakomentoja (esim. ctrl+kirjain), ne saattavat aiheuttaa koneen jumittumisen.

EXAM-koneilla on käytettävissä seuraavat apuohjelmat:

 • Paint
 • Excel
 • Word
 • 7Zip (tiedostojen pakkaaminen zip-paketiksi)
 • Notepad
 • Laskin
 • TI-Nspire CAS laskin

Löydät ohjelmat tenttitietokoneesi alapalkista kun olet kirjautunut koneelle.


LIITETIEDOSTOT

Liitetiedoston avaaminen

Jos tentissäsi on liitetiedostoja, niiden avaaminen tapahtuu tallentamalla tiedosto ensin tenttikoneelle ja avaamalla tiedosto aalto-exam-kansiosta tiedoston tallentamisen jälkeen.

Ohje: Liitetiedoston avaaminen EXAMissa (linkki päivittyy)


Liitetiedoston tallentaminen tenttivastaukseen

Tallenna dokumentti, jonka haluat liittää tenttivastauksen liitetiedostoksi tenttitietokoneen työpöydälle (desktop). EXAMin tukemat tiedostomuodot ovat

.xls

.pdf

.txt.

Liitä tiedosto tenttivastaukseesi tuomalla se liitetiedostona. Yhteen tenttikysymykseen voi liittää vain yhden tiedoston. Jos tenttivastaukseesi kuulu useampi tiedosto, pakkaa tiedostot yhdeksi tiedostopaketiksi 7Zip-ohjelmalla.

Ohje: Liitetiedoston tallentaminen EXAMissa (linkki päivittyy)

Henkilökohtaiset järjestelyt EXAM-tentissä

Aalto-yliopiston opiskelija voi henkilökohtaisilla tenttijärjestelyillä suorittaa EXAM-tentin esteettömässä ja henkilökohtaisessa tenttitilassa tai saada lisäaikaa EXAM-tentin suorittamiseen.

Jos tarvitset henkilökohtaisia järjestelyjä, ota yhteys kurssisi vastuuopettajaan. Varaudu esittämään suositus henkilökohtaisista opintojärjestelyistä.

Esteetön tenttitila XS OK1M131 sijaitsee Kandidaattikeskuksen 1. kerroksen M-siivessä, osoitteessa Otakaari 1. Huoneeseen mahtuu tarvittaessa myös avustaja. Esteettömän tenttitilan XS OK1M131 käyttäminen edellyttää, että kurssin opettaja nimeää tentin tai tentit EXAM-verkkopalvelussa etuliitteellä XS (esim. XS tentin nimi January 2030).

Lisäaika EXAM-tentissä

Opiskelija voi saada henkilökohtaisena tenttijärjestelynä lisäaikaa EXAM-tentin suorittamiseen. Lisäajasta sovitaan kurssin opettajan kanssa hyvissä ajoin ennen tenttiä. Lisäaikaa tenttiin myönnetään yleensä yksi tunti.


Yhteystiedot

Ongelmatilanteissa, lähetä viesti ja poikkeusilmoitus opintojakson vastuuopettajalle sekä sähköpostiosoitteeseen: exam@aalto.fi • No labels