OPIT

Funet Tiimi eli Adobe Connect

Aalto-yliopisto suosittelee käyttämään Zoomia Adobe Connectin sijaan.

Zoom-ohjeet löytyvät täältä: How to do remote teaching and learning.


Funet Tiimi (Adobe Connect) on selaimella käytettävä reaaliaikainen verkkoneuvottelupalvelu, joka soveltuu ryhmien keskinäiseen yhteydenpitoon, henkilökohtaiseen ohjaukseen tai luentojen ja infotilaisuuksien lähettämiseen (webcast). Istunnot on myös mahdollista tallentaa myöhempää katselua varten. 

Suomalaisten korkeakoulujen yhteinen Tiimi -palvelu on osoitteessa https://connect.funet.fi, jonne sekä henkilöstöön kuuluvat että opiskelijat voivat luoda oman kokoushuoneen. Kokoushuoneeseen voi kutsua osallistujia antamalla heille kokoushuoneen osoitteen.


Kirjautuminen

Aallon henkilökunnalla ja opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää Funetin Adobe Connect palvelua. Funetin palveluun kirjaudutaan HAKA kirjautumisen kautta joten palvelun käyttämiseen tarvitaan toimiva Aalto käyttäjätunnus.

 Ominaisuuksia

  • toimii selaimen avulla, joten sitä voi käyttää missä tahansa paikassa, jossa on tietokone ja internetyhteys (ei vaadi muuta ohjelmistoasennusta, paitsi Flash Playerin
  • taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin: reaaliaikaiseen yhteydenpitoon ryhmän kesken ja luentojen tai infotilaisuuksien lähettämiseen (webcast), istuntojen tallentamiseen, ääni+oheismateriaalit -tallenteiden tekemiseen oppimateriaaliksi, tehtävänannoksi, palautteeksi opintoryhmälle
  • sisältää toimintoja, jotka ovat haluttaessa kaikkien osallistujien käytettävissä: videokuva, ääni, tiedostojen jakaminen ja näyttäminen, piirtotaulu, muistiinpanotaulu, chat, äänestystyökalu, pienryhmähuoneet.

Käyttövinkkejä

Funetin ohjeet verkkokokoushuoneen perustamiseen ja ohje ohje kokoukseen osallistujalle. Luodessasi verkkokokoushuoneen voit määritellä kokoushuoneen osoitteen   https://connect.funet.fi/aalto_huoneennimi  punaisen loppuosan itse. Suositus on laittaa nimen alkuun oman organisaation lyhenne, joka aaltolaisille on aalto. 

Toimit omassa kokoushuoneessasi Host-roolissa, jolloin voit hallinnoida kokoushuoneen toimintoja, tallenteita ja muiden kokoukseen osallistuvien sisäänpääsyn tapaa (avoin pääsy/hyväksy sisääntulijat) ja käyttöoikeuksia. Kokoushuone on otettavissa käyttöön heti eli se on valmiiksi "sisustettu": näkyvillä on toimintoja, joita voit muokata, lisätä ja poistaa käyttötarpeiden mukaan.

Kun haluat kutsua osallistujia istuntoon, anna heille tiedoksi oman kokoushuoneesi verkko-osoite, kellonaika ja kirjautumisvinkiksi "Enter as a guest" (ei tarvita käyttäjätunnusta, nimen kirjoittaminen riittää). 

Eri osallistujat tarvitsevat oheislaitteita sen mukaan, millainen oma osallistumistapa on, tai onko kyseessä tallenteen seuraaminen.

Puhumista varten osallistuja tarvitsee mikrofonin ja videon lähettämistä varten web-kameran. Usein osallistujille riittää mahdollisuus vain kuunnella istuntoa tai kirjoittaa chattiin. Tällöin riittää äänentoiston varmistaminen tietokoneen kaiuttimista tai kuulokkeista.

Käyttötapoja

  • luento suurelle joukolle, joka voi olla kokonaisuudessaan etäyhteydessä tai osin paikan päällä
  • työryhmän kokous
  • suullinen ohjaus yhdessä katsottavien (ja editoitavien) dokumenttien kera
  • opettaja pitää luennon, ohjeistaa tai antaa yhteispalautteen opintoryhmälle PowerPoint-esityksen kera ja tallentaa sen opiskelijoiden katsottavaksi.

Ohjeita/Instructions

Luennon tallennus Adobe Connectilla. Ohje opastaa mm. mikin käyttöön, oheismateriaalien näyttämiseen, tallentamiseen.

Funetin Adobe Connect -ohjeita (suomeksi)

Adobe Connect meeting - instructions in English