OPIT

Blogiohje


Esittely

Blogi on yksinkertaisimmillaan pelkästä tekstistä muodostuva kirjoitus. Blogit ovat yleensä avoimia koko maailmalle, ja voivat olla joko henkilökohtaisia tai useamman henkilön kirjoittamia.

Blogi voi toimia opiskelijan tai opiskelijaryhmän yhteisenä oppimispäiväkirjana tai esimerkiksi ryhmätyön dokumentoinnin välineenä. Blogi voi olla myös helppo tapa opettajalle jakaa linkkejä tai oppimistehtäviä.

  • Verkkolehden julkaiseminen blogialustalla — Verkkolehtiä julkaistaan usein blogialustalla.
  • Blogien opetuskäyttö
  • Blogiportfolio
  • Kurssipäiväkirja
  • Kurssiblogi

Katso yleinen esittely blogeista YouTubesta.

Viisautta blogin käyttöön AVO-hankkeessa tehtyjä opasmateriaaleja. Materiaalissa painotetaan blogin käyttöä opetuksessa.

Tämän sivun ohjeissa käydään läpi joitain blogin toimintoja.

Yhteisöllisyys

  • Blogeja luonnehtii henkilökohtainen sävy, mutta niiden ei silti tarvitse olla henkilökohtaisiin tapahtumiin liittyviä verkkopäiväkirjoja.
  • Blogit ovat aina julkisia, niihin on kaikilla pääsy.
  • Kirjoitukset ovat kommentoitavissa. Blogeissa käytävä keskustelu onkin hajautunutta, sillä sitä käydään jokaisesta kirjoituksesta, ja myös itse kirjoitukset kommentoivat toisten blogien kirjoituksia.
  • Blogeissa voi olla useita kirjoittajia, mahdollisesti erilaisissa rooleissa. Tällaisissa tapauksissa blogi eroaa wikistä siinä, että wikissä käyttäjät muokkaavat yhdessä samoja tekstejä (vuorovaikutus itse kirjoittamisprosessissa), kun taas blogissa jokainen kirjoittaa omat kirjoituksensa (joista sitten voidaan käydä keskustelua).

Perusominaisuudet

  • Kirjoituksia ja sivuja käytetään erityyppisen informaation esittämiseen: ajankohtainen - pysyvä. Kirjoitukset järjestyvät kronologisesti käänteiseen järjestykseen, sivut hierarkisesti.
  • Kirjoituksia voi kronologisuuden lisäksi jaotella kahdella tavalla: Categories ja Tags
  • Blogeja seurataan usein RSS-verkkosyötteiden avulla, jolloin uusia päivityksiä ei tarvitse erikseen käydä katsomassa jokaisesta blogista erikseen, vaan tieto uudesta kirjoituksesta tulee erilliseen syötteenlukijaan, esim. Google Reader, Bloglines, Netvibes.

Blogin luonti

Oman blogin perustaminen Aalto-yliopiston blogipalveluun on yksinkertaista: mene osoitteeseen https://blogs.aalto.fi/ ja klikkaa oikean yläreunan painiketta "Log in to my blog". Kirjaudu Aalto-tunnuksillasi.

Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen siirryt suoraan Ohjausnäkymään (Dashboard), jossa voit asettaa itsellesi käyttäjäkuvan ja nimimerkkisi.

Kun olet asettanut profiilisi mieleiseksesi voit siirtyä takaisin blogien pääsivulla painamalla vasemman yläreunan "Minun sivustoni (Aalto Blogs Home) -linkkiä.

Minun sivustoltani pääset luomaann blogisi klikkaamalla "Add new" -painiketta etusivun oikeasta yläreunassa.

Privacy

I would like my blog to be visible to everyone, including search engines (like Google, Bing, Technorati) and archivers - salli hakukoneiden löytää blogisi (Google, Bing, Yahoo!, jne.)

I would like to block search engines, but allow normal visitors - Estä näkyvyys hakukoneissa, salli normaalit vierailijat

Blogin nimi

Blog name kenttään annetaan nimi joka tulee olemaan blogisi osoite.

Esim.

Nimi TOST muodostaa blogin osoitteeseen https://blogs.aalto.fi/tost

Blog Title kenttään voit määritellä millä nimellä blogisi näkyy Aalto-blogipalvelun blogilistauksessa (näkyy myös selaimen otsikkorivillä ja sivun pääotsikon alla).

Henkilökohtaista blogiasi (ja myös muita blogeja, joihin sinulla on oikeudet) pääset jatkossa kirjoittamaan ja hallinnoimaan kirjauduttuasi https://blogs.aalto.fi

Blogin näkyminen hakukoneissa

HUOM!

Jos haluat estää blogisi näkymisen ulkoisissa hakupalveluissa (Google, Bing, jne.) Valitse "No" Privacy-kyselystä.


Käyttöliittymä

Kaksi näkymää

Jatkossa voit vaihtaa näkymää Dashboardin ja blogisi välillä:

  • Dashboardista pääset blogiisi sivun vasemman yläreunan Vieraile sivustolla (Visit site) -linkistä.
  • Blogistasi Dashboardiin pääset etusivun ylälaidan blogin nimen tai My sites -valikon kautta

Ohjausnäkymä (Dashboard)

  • Ohjausnäkymä (Dashboard) - Ohjausnäkymän etusivu tarjoaa pikalinkkejä toimintoihin, blogia koskevia tilastoja, sekä tiedotteita ylläpidolta.
  • Etusivu - Minun sivustoni kohdasta pääset kaikkiin omiin blogeihisi sekä luomaan uuden blogin
  • Artikkeli (Post) - Ohjajusnäkymän (Dashboardin) tärkein osio. Täältä pääset kirjoittamaan uusia kirjoituksia blogiisi.
  • Media (Media) kohtaan voi  ladata kuvia, videoita ja tiedostoja käytettäväksi blogeissaan.
  • Sivut (Pages) kohdasta pääset lisäämään uusia sivuja blogiisi.
  • Kommentit (Comments) - Täältä pääset poistamaan tai muokkamaan blogiin jätettyjä kommentteja, ja löydät myös tiedot hyväksyntää odottavista kommenteista.
  • Ulkoasu (Appearance) kohdasta pääset muuttamaan blogin templaten, lisäämään vimpaimia (widget) ja muokkaaman valikkoa (menu) ja yläpalkin (heder) kuvaa.
  • Links - Blogiin on mahdollista määrittää linkkilista, joka näkyy blogin sivupalkissa.
  • Plugins - WordPressin toiminnallisuutta voidaan lisätä erilaisilla laajennuksilla. Pluginien lisäys on tällä hetkellä estetty Aalto-blogeissa.
  • Käyttäjät (Users) - Täältä löytyvät toiminnot käyttäjän tietojen muokkaamiseen, sekä blogin päivitysoikeuksien jakamiseen muille blogipalvelun käyttäjille.
  • Asetukset (Settings) - Erilaiset blogia kokonaisuudessaan koskevat asetukset löytyvät täältä. Blogin nimen ja kuvauksen lisäksi voit säätää blogin näkyvyyttä hakukoneissa. Blogin poistaminen palvelusta onnistuu työkalut (Tools) -valikosta.

Kirjoittaminen

Dashboard > Posts > Add new

Käyttöliittymä

Otsikko (Add title) - Kirjoituslaatikon yllä oleva kenttä on varattu blogikirjoituksen otsikolle. Huomaa, että otsikon perusteella muodostuu myös kirjoituksen linkki, jolla kirjoitus löytyy.

Kirjoittaminen - Yksinkertaisimmillaan blogikirjoitus on pelkkää tekstiä. Lisää tekstinmuotoilutoimintoja saa esiin painamalla tekstikentän oikeassa laidassa olevaa ?-ikonia

Julkaisu - Kun olet tyytyväinen kirjoitukseesi, voit painaa sivun oikean reunan Julkaise (Publish) -painiketta. Kirjoituksesi näkyy nyt maailmalle.

Luonnos - Jos haluat jatkaa kirjoituksen työstöä myöhemmin, valitse Tallenna luonnos (Safe drafts) .

Esikatselu (Preview) - Jos haluat katsoa miltä kirjoitus näyttää, ilman että julkaiset sen.

Poisto - Jos haluat poistaa työstämäsi kirjoituksen, paina siirrä roskakoriin (Move to Trash)

Roskakori - Edellisessä kohdassa käytetty Siirrä roskakoriin (Move to Trash) painike ei poista kirjoitusta vielä lopullisesti, vaan se siirtyy Ohjausnäkymän (Dashboard) Artikkelien (post) alle roskakoriin (Trash). Kyseisin artikkelin voi siirtää roskakoriin siirtämällä hiirin artikkelin nimen kohdalle ja valitsemalla siirrä roskakoriin (trash). 

Editori

Muokkaustilassa on oletuksena valittuna visuaalinen muokkaus. Klikkaamalla palkin oikeassa päässä olevasta ?- painikkeesta, saat lisätoimintoja.


Kirjoittaminen ja muokkaus

  1. Anna kirjoitukselle otsikko
  2. Kirjoita sisältö.
  3. Voit lisätä kuvia ja liitetiedostoja.
  4. Oikeassa reunassa voit mm. lisätä kirjoitusta kuvaavia avainsanoja (tags), joiden avulla lukijasi saavat helposti listauksen tiettyyn luokkiin kuuluvista kirjoituksista.
  5. Kohdassa "Discussion" voit myös määritellä onko kirjoituksesi kommentoitavissa.
  6. Kun kirjoitus on valmis, valitse Julkaise (Publish).
  7. Jos haluat muokata olemassa olevaa artikkelia (post), avaa se ja valitse sivun yläreunasta Edit post.



Videon lisääminen

Blogisivuille voi upottaa videoita joko ulkopuolisista palveluista tai yliopiston omasta Panopto-videopalvelusta (https://panopto.aalto.fi). 

Videon liittäminen ulkopuolisista palveluista

  1. Videot ulkopuoliselle palvelimelle — Lisää videotiedostoja johonkin seuraavista palveluista: Vimeo, YouTube, tai Google Video. Palvelut vaativat rekisteröitymisen.
  2. Koodi sivuille — Kun video on lisätty johonkin mainituista palveluista, kopioidaan selaimen osoiteriviltä videon URL-osoite, ja liitetään se blogiin visuaalisen editorin puolella pelkkänä tekstilinkkinä.
    esim. http://www.youtube.com/watch?v=MWYi4_COZMU

Tällä hetkellä Panopto-palvelun videot näkyvät ainostaan linkkeinä Panopto-palveluun.

Tiedoston poistaminen

Valitse "Media > Library", etsi haluamasi tiedosto, ja valitse sen kohdalla "Delete Permanently".


Sivujen muokkaus ja järjestäminen

Ohjausnäkymä (Dashboard) > Ulkoasu (Appearence) > Valikot (Menus)

Valikon (Menus) kautta voit määritellä sivun järjestyksen ja suhteellisen sijainnin muihin sivuihin nähden.


Blogin ulkoasu

Widgetit

Ohjausnäkymä (Dashboard) > Ulkoasu (Appearance) > Vimpaimet (Widgets)

Widgetit ovat blogipalveluun sisäänrakennettuja apuvälineitä, joilla saat helposti toiminnallisuutta blogillesi. Esimerkiksi Pages-widget näyttää sivusi.

Tässä näkymässä näet tarjolla olevat Widgetit, jotka näkyvät blogisi oikeassa reunassa. Widgettejä otetaan käyttöön raahaamalla ne Available widgets kohdasta sivun oikealla reunalla olevaan oleviin laatikkoihin. Tämän jälkeen voit säätää Widgetin asetuksia oikealla reunalla olevista widgeteistä painamalla nuoli-ikonia Widgetin nimen vierestä. Widgetien järjestystä voi muokata hiirellä raahamalla.

Laatikkojen (widget area) esittely

Right Widget Area, näyttää widgetit blogisi sivulla oikeassa reunassa muilla paitsi blogin etusivulla

Home Right Widget Area, näyttää widgetit jainoastaan blogisi etusivulla oikeassa reunassa

Widgetien esittely

  • Archives -
  • Calendar -
  • Categories -
  • Collapsing Archives -
  • Links -
  • Most Popular Posts -
  • Pages -
  • Recent Comments -
  • Recent Posts -
  • RSS -
  • Search -
  • Tag Cloud -
  • Text -

Omat tiedot 

Ohjausnäkymä (Dashboard) > Käyttäjä (Users) > Your profile

Display name publicly as - Profiilitiedot näytetään kirjoittamiesi kirjoitusten ja kommenttien yhteydessä. Voit lisätä myös oman kuvasi. Lempinimeä ei voi tällä hetkeillä käyttää. 

Organisointi

Avainsanojen ja luokkien käytön hyöty tulee esiin kirjoitusten määrän kasvaessa. Mitä tarkemmin lajittelet kirjoituksesi, sitä helpommin lukijat ne löytävät. Myös hakukoneet käyttävät tietoa hyväkseen.

Avainsanat (Tags)

Ohjausnäkymä (Dashboard) > Julkaisut (Posts) > Avainsanat (Tags)

Tageja käytetään yksityiskohtaiseen lajitteluun. Ne voivat mennä päällekkäin, ja niitä voi olla paljon. Niiden selaamiseksi koostetaan usein "tagipilvi" jossa avainsanojen fonttikoko määräytyy käytön yleisyyden mukaan.

Kategoriat

Ohjausnäkymä (Dashboard) > Julkaisut (Posts) > Kategoriat (Categories)

Kun kirjoitukset halutaan lajitella vain muutamaan luokkaan, käytetään Kategoriat (Category)-toimintoa. Luokat voi järjestää tarvittaessa myös hierarkisesti.

Kirjoitus liitetään luokkiin kirjoitus-/muokkaustilassa sivun oikeasta reunasta. Huomaa että, vaikka se ei ole lainkaan välttämätöntä, luokkien nimet kirjoitetaan usein monikossa!

  1. Voit lisätä uuden luokan kirjoittamalla luokan nimen tekstikenttään, ja painamalla "Lisää".
  2. Valitse klikkailemalla alapuolelta luokat joihin kirjoitus kuuluu.
  3. Muista tallentaa muutokset.

Paitsi että luokkia voi lisätä kirjoituksen muokkaustilassa, niitä voi muokata (lisätä, ryhmitellä ja poistaa) kohdassa "Dashboard > Posts > Categories".

Luokkien muuntaminen tageiksi

Mikäli olet aiemmin käyttänyt luokkia avainsanojen tavoin ('aiheina'), ja haluaisit siirtyä käyttämään avainsanoja, voit muuntaa haluamasi luokat avainsanoiksi kohdassa Ohjausnäkymä (Dashboard) > Työkalut (Tools)  > Saatavilla olevat työkalut (Available tools)  > Kategorioiden ja avainsanojen muunnin (Categories and Tags Converter).

Oletusluokan muuttaminen

Uudet kirjoitukset lisätään oletuksena luokkaan "Aiheeton". Jos haluat muuttaa oletusluokkaa, voit tehdä sen sivulla "Settings > Writing", kohdassa "Default class of a post".

Arkistot

Avainsanat ja luokat näkyvät linkkeinä kirjoitusten ylä- tai alareunassa. Linkkejä seuraamalla saat aikajärjestyksessä lajitellun listauksen (arkiston) samaan luokkaan kuuluvista, tai samalla avainsanalla kuvatuista kirjoituksista.

Linkkikokoelma

Dashboard > Links > Add new


Hallinta

Apukirjoittajat

Dashboard > Users > Add new

Voit myös halutessasi kutsua muita käyttäjiä kirjoittamaan blogiasi. Harkitse kuitenkin onko tarpeellista antaa Administrator tason oikeuksia muille kuin itsellesi, jos kyseessä on henkilökohtainen blogisi. Ennen kuin voit kutsua käyttäjän blogiisi, on hänen täytynyt kirjautua Aallon blogipalveluun kertaalleen. Tämän jälkeen voit lisätä käyttäjän hänen sähköpostiosoitteensa perusteella.

  • Subscriber - Voi lukea kommentteja ja kommentoida, sekä vastaanottaa uutiskirjeitä. (Käyttäjä merkitään automaattisesti tilaajaksi jos hänen jättämänsä kommentti hyväksytään)
  • Administrator - Pääsy kaikkiin ylläpitotoimintoihin.
  • Editor - Voi julkaista kirjoituksia ja hallita myös muiden kirjoituksia ja kommentteja.
  • Author - Voi julkaista ja hallita omia kirjoituksia.
  • Contributor - Voi kirjoittaa ja muokata omia kirjoituksia, muttei julkaista niitä.

Käyttöoikeuksien muuttaminen

Voit muuttaa yksittäisen käyttäjän oikeuksia valitsemalla halutun käyttäjän kohdalta "Edit".

  1. Vaihda käyttäjän rooli.
  2. Paina lopuksi "Update user".

Voit muuttaa useampaa käyttäjää kerrallaan:

  1. Klikkaa valintaruutua haluttujen käyttäjien kohdalta.
  2. Valitse muutos käyttäjäkenttien alapuolelta.
  3. Paina lopuksi "Update".

Kommenttien moderointi

Dashboard > Comments >

Kirjautuneet/kirjautumattomat käyttäjät

Jos kommentointi on päällä, kaikki palveluun Aalto-käyttäjätunnuksella kirjautuneet käyttäjät voivat jättää kommentteja blogeihin. Myös kirjautumattomat käyttäjät voivat jättää kommentteja, mutta heidän kommenttinsa eivät näy sivuilla ennen kuin ne on erikseen hyväksytty.

Kommenttien hylkääminen

Kun käyttäjä jättää kommentin, blogin ylläpitäjä saa sähköpostiin viestin jossa on linkit kommentin hyväksymistä, hylkäämistä ja roskapostiksi merkitsemistä varten, riippuen siitä jättikö kommentin kirjautunut vai kirjautumaton käyttäjä. Kirjautumattomien käyttäjien jättämät tarkistamattomat kommentit näkyvät myös kohdassa "Comments > Awaiting Moderation". Palvelu hyväksyy jatkossa tämän kerran hyväksytyn kirjautumattoman käyttäjän uudet kommentit.

Kommentoinnin rajaaminen vain kirjautuneisiin käyttäjiin

Kommentoinnin voi myös rajata vain kirjautuneisiin käyttäjiin kohdassa "Options > General", lisäämällä valinnan kohtaan "Membership > Users must be registered and logged in to comment",

Kommenttien poistaminen ja muokkaaminen

Kaikkia kommentteja voi poistaa ja muokata kohdassa "Comments".

Kommentoinnin poistaminen käytöstä

Yksittäisistä kirjoituksista

Kommentoinnin voi ottaa pois päältä yksittäisiltä kirjoituksilta erikseen

  • uutta kirjoitusta kirjoitettaessa, tai
  • kirjoituksen muokkauksessa "Manage > Posts", ja valitsemalla kirjoituksen kohdalta "Edit" oikean reudan kohdasta "Discussion", poistamalla valinnan kohdasta "Allow comments".

Kokonaan pois käytöstä

Kommentoinnin voi helpommin poistaa käytöstä koko blogissa, määrittämällä se oletusasetukseksi joka kirjoitukselle.

Voit tehdä valinnan kohdassa "Options > Discussion", poistamalla valinnan kohdasta "Allow people to post comments on the article".

Huom! Kommentointi täytyy tässäkin tapauksessa poistaa käytöstä jo tehdyistä kirjoituksista jokaiselta erikseen.

Kommentoinnin lisääminen sivuille

Kommentointilomakkeen lisääminen sivuille on tehty hiukan erikoiseksi:

  1. Siirry halutun sivun muokkaukseen.
  2. Valitse kohdassa Keskustelu: "Salli kommentointi", jos se ei ole valittuna.
  3. Sivun alareunasta löytyy kohta Avainkentät. Kirjoita kohdassa Lisää avainkenttä, sekä Avain että Arvo kohtiin 'comments' (ilman heittomerkkejä). Klikkaa lisää avainkenttä, ja tallenna sivu.

Kommentoinnin pitäisi nyt näkyä valitulla sivulla.


Blogin asetukset

General

Site Title - Voit vaihtaa blogin nimen, joka näkyy blogilistauksessa. Tämä ei muuta blogin osoitetta.

Tagline - Kerro lyhyesti mistä blogi kertoo

Adminstration Email address - Blogin ylläpitäjän sähköpostiosoite. Vaihtaminen vaatii sähköpostivarmennuksen.

Site language - käyttöliittymän kieliasetus

Timezone - Aikavyöhyke, oletuksena Helsinki

Date Format - Missä muodossa päivämäärät esitetään

Time Format - Missä muodossa kellonaika esitetään

Week starts on - Mikä päivä aloittaa viikon

Writing

Formatting Convert emoticons like :-) and :-P to graphics on display - Muuta tekstihymiöt graafisiksi

WordPress should correct invalidly nested XHTML automatically - Wordpress korjaa virheellisesti upotetun XHTLM:n automaattisesti

Default Post Category - Kirjoitusten oletuskategoria

Default Post Format - kirjoituksen oletusmuoto

Reading

Your homepage displays - Mitä blogisi etusivulla näkyy, uusimmat kirjoitukset vai staattinen sivu

Blog pages show at most - Montako kirjoitusta blogissasi korkeintaan näkyy

Syndication feeds show the most recent - Montako ulkoista kirjoitusta kerrallaan näkyy

For each article in a feed, show - Näytetäänkö koko kirjoitus vai lyhennelmä

Search engine visibility - listautuuko sivusi hakurobottien haussa

Discussion

Default article settings

  • Attempt to notify any blogs linked to from the post
    • Lähetetäänkö tiedotus kirjoituksessasi mainittuihin blogeihin.
  • Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks.)
    • Sallitaanko tiedotusten vastaanotto jos joku viittaa sinun blogiisi
  • Allow people to post comments on new articles
    • Sallitaanko kirjoitustesti kommentointi

Other comment settings

  • Comment author must fill out name and e-mail
    • Kommentoijan tulee antaa nimi ja sähköpostiosoite
  • Users must be registered and logged in to comment (Signup has been disabled. Only members of this site can comment)
    • Käyttäjän tulee olla kirjautunut sisään kommentoidakseen
  • Automatically close comments on articles older than XX days
    • Automaattisesti estä kommentointi yli XX päivää vanhoille kirjoituksille
  • Show comments cookies opt-in checkbox, allowing comment  author cookies to be set
    • Näytää kommenttievästeiden valintaruudun, jolloin kommentin kirjoittajan evästeet voidaan asettaa
  • Enable threaded (nested) comments levels deep
    • Salli puu-rakenne kommenteille (kommentteja voi kommentoida, ja alikommentti näkyy sisennettynä)
  • Break comments into pages with top level comments per page and the page displayed by default
    • Pilkkoo ensimmäisen tason kommentit omiksi sivuikseen jonne alikommentit kerätään.
  • Comments should be displayed with the comments at the top of each page
    • Kommentit näytetään sivujen yläosassa

E-mail me whenever

  • Anyone posts a comment
    • Lähetetäänkö sähköpostitiedote jos joku kommentoi blogiasi
  • A comment is held for moderation
    • Lähetetäänkö sähköpostitiedote jos kommentti vaatii moderointia

Before a comment appears

  • An administrator must always approve the comment
    • Ylläpitäjän pitää aina hyväksyä kommentit
  • Comment author must have a previously approved comment
    • Kommentin kirjoittajalla tulee olla aikaisemmin hyväksytty kommentti kommentoidakseen ilman moderointia

Comment Moderation

  • Hold a comment in the queue if it contains XX or more links.
    • Siirrä kommentti ylläpitäjän hyväksyttäväksi jos kommentti sisältää XX linkkiä. Kommentit joissa on useita linkkejä ovat mahdollisesti mainosviestejä.

Comment Blacklist

Avatars
Avatar Display

  • Show Avatars
    • Näytä Avatarit

Maximum Rating

  • G — Suitable for all audiences
    • Blogi sopii kaiken ikäisille
  • PG — Possibly offensive, usually for audiences 13 and above
    • Blogi sopii yli 13-vuotiaille
  • R — Intended for adult audiences above 17
    • Blogi sopii yli 17-vuotiaille
  • X — Even more mature than above
    • Blogin sisältö soveltuu vain aikuisille

Default Avatar

  • Mystery Man
  • Blank
  • Gravatar Logo
  • Identicon (Generated)
  • Wavatar (Generated)
  • MonsterID (Generated)
  • Retro (Generated)

Media

Image sizes

Thumbnail size - määrittele esikatselukuvan koon
Crop thumbnail to exact dimensions (normally thumbnails are proportional) - rajataanko kuva edellämainittuun mittasuhteeseen
Medium size - keskikokoisen valinnan koko
Large size - suuren valinnan koko

Common settings

Määritellään miten blogikirjoituksiesi linkit muodostetaan. Aallossa oletuksena päivämäärä/kirjoituksen nimi.

Optional

Category base - Voit antaa omanlaisesi osoitteen kategorioillesi
Tag base - Voit antaa omanlaisesi osoitteen tageillesi

Delete blogs

Voit siirtää blogisi roskakoriin, vain ylläpitäjä voi poistaa blogin lopullisesti, tai palauttaa blogin roskakorista.

Tuki

Blogipalvelua tukee Opettajapalvelut.

Palautetta tästä ohjeesta voi jättää kommentteina tähän wikisivuun,

Apupyynnöt: opettajille ja henkilökunnalle MyTeaching Support -palvelusta tai opiskelijat: blogs (at) aalto.fi

  • No labels