Challenges in the Physics of Active and Biological Matter – Interplay Between Computer Simulations, Theory, and Experiments workshop is organized at Aalto University on 16th–18th August 2023.
2023-04-24. Registration open. [Link to registration form was here.]
2023-06-03. Registration is closed.
2023-08-16/18. Workshop in Aalto University. Thank you, everyone!
Group photo: Johannes Haataja, Aalto University.
1.2. Registration and presentations
There is no participation or registration fee. If you want to contribute a poster to the event, please indicate in the registration form. Contributed applications will be notified of acceptance mid-June.
Registration deadline is June 2nd, 2023. Number of participants is limited.
1.3. Location and arrival information
- Lecture hall KE-2, Chemistry building, Aalto University, Finland
- Street address: Kemistintie 1, 02150 Espoo, Finland. Link to map.
- Campus area map with some restaurants and free time options marked.
- For free time on campus
- campus walking tour walking_on_campus_en.pdf
- Dipoli Gallery exhibitions: Exhibition "Energy Futures: Critical minerals, climate neutrality and transition pathways"
1.4. Poster information
- Limited number of poster boards will be available to participants. If interested in presenting a poster, please indicate in registration (poster title, and brief content description required). Poster boards accommodate A0 portrait size posters.
- If contributing a poster, please indicate in registration the title and send abstract to email@example.com .
- Poster list (late posters missing):
Microscopy image: Active Matter research group / Jaakko Timonen, Aalto University. Simulations visualization: Maisa Vuorte, Aalto University.
1.5. Workshop scope
Living and active matter, which include artificial, externally driven systems and natural biological ones, are currently under intense study. The study of such systems has been a rapidly evolving field in recent years, with significant advances in experimental and computational techniques. Despite intense interdisciplinary collaborations, developing computational and theoretical tools and identifying synergistic approaches still remain to be improved. Furthermore, there remain many open questions and challenges that require interdisciplinary approaches and collaborations to address. These include, for example:
(i) How biomolecular processes taking place at cell membranes give rise to the complexity of biological function, which is physically controlled mainly by electrostatic interactions, and where the effects of specific interactions between biomolecules compete with the effects of non-specific membrane-mediated interactions.
(ii) The emergence of order by means of self-organization in large assemblies of growing or motile cells, from confluent tissues to biofilms, poses significant challenges for scientists because of their ability to use energy sources to generate fluxes of matter or motility.
(iii) How synthetic active systems mimicking some of the behaviors of the biological ones can be rationally designed and harnessed for technological uses and to improve understanding of the more complex biological systems.
This workshop aims to bring together both experimental and theoretical researchers from physics, chemistry, biology, and related fields to discuss and explore current challenges in the physics of active and biological matter. Crucial to the success of our workshop will be the interaction between theoreticians and experimentalists to discuss the state-of-the-art computational, experimental and theoretical techniques used to study these systems, and to foster new connections between physicists, chemists and biologists working in the field of biological and active matter.
The workshop will cover a broad range of topics related to the physics of biological and active matter, including but not limited to
● Active and driven colloids, field-driven assembly.
● Non-equilibrium flows and electrohydrodynamics in soft matter.
● Dynamics and function of biomolecules and their complexes in the presence of membranes.
● Collective behavior of bacteria and biofilm organization: self-organization in bacterial colonies emerges from a complex interplay of growth, chemical signaling, nutrient gradients, and physical forces.
● Theoretical models of microswimmers and active particles with non-reciprocal interactions; controlling microswimmers and synthetic active particles with external fields.
● Methodology development, with the aim of rendering currently impossible research ideas possible, and simulation models as realistic as possible.
Program. All talks in lecture hall KE-2 in the Chemistry building.
|Time||Speaker||Title of the talk / location|
|until 13:00||Arrival / self-organized lunch|
|Session 1 (Chair: Tapio Ala-Nissilä)|
|13:10-13:55 (+5 min)||Matilda Backholm, Aalto University||How to measure swimming forces of living micro- to meso-organisms|
|14:00-14:25 (+5 min)||Kazusa Beppu, Aalto University||Magnetic control of orientational order and intrinsic hydrodynamic instability in bacterial turbulence|
|14:30-15:00||Break until 15:00 (location: lobby outside the KE2 lecture hall)|
|Session 2 (Chair: Maria Sammalkorpi)|
|15:00-15:45 (+5 min)||Joakim Stenhammar, Lund University||Collective (hydro)dynamics of swimming microorganisms|
|15:50-16:15 (+5 min)||Max Philipp Holl, Aalto University||Motility-induced phenomena via Phase-Field-Crystal modeling|
|16:20-16:30||Short break until 16:30|
|16:30-17:15 (+5 min)||Abhinav Sharma, Augsburg University||Emergent chemotaxis in active systems|
|17:20-19:15||Poster session until 19:15 (location: lobby outside the KE2 lecture hall)|
|19:30||Dinner not included in workshop but some tables are reserved at 19:30 with tag "Workshop" in restaurant Fat Lizard (Tietotie 1, Espoo). Link to map.|
|Time||Speaker||Title of the talk|
|Session 3 (Chair: Jaakko Timonen)|
|09:00-9:45 (+5 min)||Debasish Das, University of Strathclyde, UK|
Mathematical modelling of active particles powered by electric and magnetic fields
|09:50-10:15 (+5 min)||Ricardo Reyes Garza, Aalto University||Magnetic Quincke rollers and their many collective states|
|10:20-10:50||Break until 10:50 (location: lobby outside the KE2 lecture hall)|
|10:50-11:35 (+5 min)||Tyler Shendruck, University of Edinburgh||Mesoscale simulations of active hydrodynamics |
|11:40-12:05 (+5 min)||Nikos Kyriakopoulos, Aalto University||Square droplets and liquid lattices: non-equilibrium patterns and activity|
|12:10-13:30||Self-organized lunch until 13:30|
|Session 3 (Chair: Marco Mazza)|
|13:30-14:15 (+5 min)||Isabella Guido, University of Surrey, UK||Bottom-up engineering of bioinspired active systems for biological activity|
|14:20-14:45 (+5 min)||Fereshteh Sohrabi, Aalto University||Magnetic trapping of microalgae Chladymonas reinhardii|
|14:50-15:20||Break until 15:20 (location: lobby outside the KE2 lecture hall)|
|Session 4 (Chair: Matilda Backholm)|
|15:20-15:45 (+5 min)||Carlo Rigoni, Aalto University||Magnetic instabilities at atypical interfaces|
|15:50-16:15 (+5 min)||Alberto Scacchi, Aalto University||Modelling responsive aqueous two-phase systems|
|16:20-16:45 (+5 min)||Jan Cammann, Loughborough University||Active Spaghetti: Collective Organization in Cyanobacteria|
|16:50-17:00||Short break until 17:00|
|17:00-17:45 (+5 min)||Ralf Metzler, University of Potsdam||Correlated processes: disordered, confining, and evolving environments|
|19:00-21:00||Conference dinner||Dinner (Restaurant MauKas, Vuorimiehentie 5, Espoo, see map). Dinner ticket required (registration ended 7th August). Starts at 7pm sharp.|
|Time||Speaker||Title of the talk|
|Session 5 (Chair: Ilpo Vattulainen )|
|9:15-10:00 (+5 min)||Martin Hof, J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry of the CAS||Why do gangliosides form nanodomains": An old question answered by combining Monte-Carlo FRET with MD Simulations|
|10:05-10:30 (+5 min)||Mykhailo Girych, Helsinki University||How drugs and cholesterol allosterically module TrkB receptor responsible for neuroplasticity|
|10:35-11:05||Break until 11:05 (location: lobby outside the KE2 lecture hall)|
|11:05-11:30 (+5 min)||Gregory Beaune, Aalto University||Soft matter physics of cellular aggregates|
|11:35-12:00 (+5 min)||Matti Javanainen, Helsinki University||Insight into the Protein Translocation Machinery from MD Simulations|
|12:05-12:50 (+5 min)||Corey O'Hern, Yale University||Phase diagram for motility induced phase separation in active matter|
|13:00-||Self-organized lunch, free discussions (lobby space available until 15:30pm)|